Tri pitanja sestre Zorana Đinđića za nadležne i javnost

Tri pitanja sestre Zorana Đinđića za nadležne i javnost Izvor: N1
Gordana Đinđić

Posle oslobađajuće presude bivšim pripadnicima JSO za pobunu 2001. godine, sestra tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, Gordana Đinđić Filipović, u autorskom tekstu za nedeljnik NIN, umesto komentara na presudu, postavlja tri pitanja za nadležne i javnost.

Đinđić Filipović podseća da je njen brat ubijen pre 15 godina zbog svog političkog angažovanja i želje da se u Srbiji živi bolje. “Dakle, dao je najviše što je mogao za Srbiju i svoja uverenja – svoj život”, ističe ona.

Navodi i da se su se od momenta kada je Đinđić došao na vlast “gomile ništarija udružile formalno i neformalno, stvarajući u javnosti sliku da je on štetočina i izdajnik i da bi bilo junački i herojski eliminisati ga, ubiti ga”.

“Konačno su to uspeli 12. marta 2003. To im nije bilo dovoljno pa u svim narednim godinama se trude da omalovaže i obezvrede sve što je uradio, a da inspiratore i nalogodavce ubistva sakriju pod tepih”, navodi Filipović Đinđić.

Podseće da je i zajedno sa svojom majkom, uz podršku advokta Srđe Popovića, podnela krivičnu prijavu u želji da se otkrije politička pozadina ubistva i da se bar neki saučesnici i pomagači kazne.

“Već duže vreme isti oni koji su kreirali javno mnjenje 2002. i 2003. likuju i trude se da prikažu da je Zoranovo ubistvo bio legalan i legitiman čin. Neki drugi ih svojim ćutanjem podržavaju u tome. Rezultat takve kamapnje je i presuda" (bivšim pripadnicima JSO), smatra Filipović Đinđić.

Umesto komentara o presudi, sestra ubijenog premijera nudi tri pitanja za nadležne i javnost:

1) Mogu li da zamisle kako bi se sada provela neka policijska jedinica koja bi svojom voljom u znak protesta vozilima i oružjem zaprečila auto-put? Da li je moguće to zamisliti u bilo kojoj civilizovanoj državi?

2) Da li je moguće da su malinari pre oko mesec dana blokadom puta u Prijepolju više ugrozili državu nego tada JSO i zašto niko od aktuelne vlasti nije rekao da je to opravdano i legitimno?

3) Da li se ovom presudom daje pravo vojsci i policiji da kad god budu smatrale da su im ugrožena neka sindikalna prava, izvedu svoje pripadnike pod oružjem tamo gde se njima sviđa?

Filipović Đinđić ističe da je od 2003. u velikoj žaloisti, ali ponosna na svog bratza i na sve što je radio.

“Da sam u pravu potvrđuju hiljade poruka, poklona, cvetova, sećanja koje u proteklih 15 godina zatičem na njegovom grobu od ljudi koji misle isto ili slično kao on. Istovremeno još tužnije je pošto su mnoge poruke opraštanja zbog odlaska iz zemlje jer nemaju uslove ovde da ostanu, a radi se o najboljima među njima”, zaključuje sestra premijera Đinđića.

Komentara 79

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Petronije

Imao sam ja istog takvog DIREKTORA u bivšoj firmi sa kojim je dr. Zoran sarađivao pa je i njega pojeo drugi mrak. Nimalo ne opravdavam ovakav sudski epilog za JSO.Oni su radili baš protiv Zorana a tada je bio vrhunac za sledeći korak. Jednu državu ne sačinjava samo rukovodstvo već većina a to je narod.Kada je narod-pojedinci u njemu dođu dotle da izvrše ubistvo onda šta reći o ostalima koji to zataškavaju i prave neke drugačije insinuacuje.

9 141

Nebojša

Tako je, on je bio jedini zračak svetlosti u ovom bunaru

76 194

Desanka

Vecna mu slava.Njegova politika je bila dobra prvo za radnika.Ko razume shvatice.cast mi je secati se tako velikog coveka.

105 137

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo