Manjak registarskih tablica u nekoliko gradova u Srbiji

Više od dve nedelje u nekoliko gradova Srbije nema registarskih tablica. Nema ni jasnog odgovora zašto je nastao manjak u nekim policijskim upravama. U MUP-u kažu da je za izradu oznaka zadužen Zavod za izradu novčanica i kovanog novca na Topčideru, a u Zavodu tvrde da isporučuju upravo onoliko tablica koliko policija traži.

Izvor: N1

I dok nadležni rešenje za nastalu situaciju ne nude, građani koji čekaju da im stignu oznake, prinuđeni su da ne voze automobile ili da strahuju od prekršajnih kazni.  

Poslednja informacija

Iz MUP-a je za N1 rečeno da su tablice počele da stižu odnosno da je nekoliko stotina isporučeno u Novi Sad, a građani se telefonom obaveštavaju da ih podignu.

Vozači koji menjaju registarske tablice, poslednje dve nedelje, u pojedine policijske stanice širom Srbije, ulaze sa novcem i dokumentacijom. Međutim, kad sve plate i predaju, šaltere napuštaju praznih ruku - jer tablica nema.

Praznih ruku ostala je i Jelena Vukurović iz Novog Sada.  

"Do daljnjeg nema tablica, ja pitam šta to znači, neću moći da vozim automobil? Naravno da ne, jer ako me uhvate, uzeće mi dozvolu. Šta to znači? Moj auto je moje sredstvo rada, ja sam vodič turistički kog zovu i kažu - treba vodič sa autom. Ne mogu da vozim, gubim novac, tri ture sam odbila jer devet dana čekam tablice", objašnjava ona.  

Kao prelazno rešenje Jeleni su u policiji ponudili da, dok ne stignu nove, uzme probne tablice i da za njih plati 7.000 dinara.

Zašto je nestašica? U MUP-u ukazuju na odgovornost onih koji tablice prave.  

"Vreme potrebno za izdavanje registarskih tablica vlasnicima vozila limitirano je dinamikom i količinama registarskih tablica koje isporučuje Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, te je stoga došlo do nestašice u pojedinim policijskim upravama", saopštio je MUP.  

U Zavodu, pak ukazuju na odgovornost policije.  

"Obim proizvodnje registarskih tablica i dinamika njihove isporuke policijskim upravama zavise od zahteva MUP-a", tvrde u Zavodu. 

Zahtevi za izdavanje novih registarskih oznaka od početka 2018. kada je počela zamena registarskih tablica sa oznakama č, ć, š, ž, đ, w i y množe se iz dana u dan. I upravo je to razlog zašto je ova novosađanka prinuđena da, umesto posle devet, oznake promeni posle sedam godina.  

"Moja tablica je imala slovo ć, zato mora da se menja. Država je znala da to ne prolazi u Evropskoj uniji, zašto ja treba da platim za grešku sistema koji o tome treba da vodi računa", pita se Vukurović. 

Oni koji ne plate zamenu, rizikuju da im policija zbog vožnje automobila koji nema registarsku tablicu po propisima naplati kaznu između 20 i 40 hiljada dinara.

Tagovi: automobili , tablice

Komentara 59

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Maksa

"Legalna pljačka" je ovde u pitanju!!! Zbog čega su ljudi sa slovima čćđžš KAŽNJENI(!?) kada oni NISU birali takve tablice?

0 0

charlie

Najnesposobnija vlada u modernoj istoriji Srbije.

22 98

Džigi Bau

Srbija!

30 139

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo