Vlasnik Amazona najbogatiji čovek u modernoj istoriji

Vlasnik Amazona najbogatiji čovek u modernoj istoriji Izvor: Reuters/Mike Segar

Bogatstvo Džefa Bezosa, vlasnika Amazona, ponovo je poraslo i dostiglo nove rekorde, prema Blumbergovoj listi milijardera.

Njegovo bogatstvo je u ponedeljak dostiglo 150 milijardi dolara, čime je on daleko ispred osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa i njegovih 95 milijardi dolara, prema procenama Blumberga.  

Skok cena akcija Amazona koji je Bezos osnovao i čiji je glavni akcionar sa gotovo 17 odsto, doneo mu je 50 milijardi dolara ove godine.  

Bogatstvo Bila Gejtsa kratko je dostiglo 100 milijardi dolara 1999. godine, što je prag koji je 54-orogodišnji Bezos sada lako prešao.  

Istorijski, Bezos je ipak daleko iza drugih američkih bogataša kao što je naftni magnat Džon Rokfeler (koji je umro 1937) ili kralj čelika Endru Karnegi (umro 1919), čije bi bogatstvo danas dostiglo 300 milijardi dolara ako se uzme u obzir inflacija, navodi agencija Frans pres.  

Bezos je 2014. godine vredeo 32 milijarde dolara.

On je osnovao Amazon, na početku običnu onlajn knjižaru, 1994. godine. Ta multinacionalna kompanija danas je jedna od najmoćnijih na svetu i diversifikovala je aktivnosti ulazeći u klaud (skladištenje onlajn podataka), veštačku inteligenciju i video striming.  

Bezos je kupio američki list Vašington Post 2013. godine.  

Objava o njegovom bogatstvu stigla je u vreme kada Amazon lansira svoju super promociju "Prime day" kada se pretplatnicima programa "Prime" nude popusti tokom 36 časova.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Petra KŠ

Zanimljivo je da su porodice Rotšild i Rokfeler toliko osiromašile da ih nema ni na jednom spisku bogatih ljudi...

3 0

Drnda

Zlo od coveka

48 24

Seljak

Super je ovaj kapitalizam. Steta sto ranije nije dosao kod nas. Lepo je cuti da covek od svog rada, ako vredi, moze da zaradi cifru koju ja ne umem ni da napisem.

58 26

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo