Tončev: Nisam ćerku zaposlio "preko veze"

Tončev: Nisam ćerku zaposlio "preko veze" Izvor: Wikipedia/Leo1982serbia

Nakon nedavno završenog konkursa Ministarstva spoljnih poslova, u radni odnos na određeno vreme od godinu dana primljeno je 10 kandidata, među kojima je i Marija Tončev, ćerka Ivice Tončeva, državnog sekretara u tom ministarstvu.

Jedna od kandidatkinja koja nije prošla na konkursu poslala je Danasu dokumentaciju o izboru kandidata i rešenja o njihovom prijemu, odnosno odbijanju, međutim, u nima nema ničeg spornog, piše ovaj list.

Marija Tončev je ispunila sve kriterijume za konkurs, prošla šest krugova testiranja, što usmenih što pismenih, i sa najvišim rezultatima ispunila uslove za pripravnički staž u MSP-u, navodi Danas.

Pismeni i usmeni testovi obavljeni su iz oblasti spoljne politike, međunarodnih odnosa, međunarodnog prava i sistema državne uprave RS. Zatim je sledila psihološka provera kandidata, poznavanje rada na računaru i provera znanja i veštine komunikacije.

Ivica Tončev kaže za Danas da se njegova ćerka godinu dana pripremala za ovo, čak i protiv njegove volje, jer joj je želja da se bavi diplomatijom.

"Ona se školovala u Beču, gde je diplomirala ekonomiju na američkom univerzitetu "Webster" na engleskom jeziku. Sem nemačkog i engleskog, govori ruski i španski, a služi se i francuskim. Prošla je šest krugova testiranja na konkursu Ministarstva. Da sam želeo da je zaposlim "preko veze", zašto bi uopšte konkurisala", kaže Tončev.

On dodaje da je Marija radila pri Misiji OEBS-a u Beču i da je krajem prošle godine diplomirala na Diplomatskoj akademiji pri MSP-u.

"Da sam se ja išta pitao, ona bi ostala u Beču i sa svojim kvalifikacijama mogla bi da radi u bilo kojoj firmi za veliku platu, a ne za 50.000 dinara da bude pripravnik u Ministarstvu spoljnih poslova. I još da joj se ime provlači po medijima. S druge strane, da li to znači da ona ne treba da radi ono što voli i želi, samo zato što je moja ćerka", ističe Tončev.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže za Danas da zapošljavanje srodnika u državnim institucijama ne mora nužno da ukazuje na nepotizam.

"Da je primljena mimo konkursa, ili zaposlena samo nakon razgovora za posao, mogli bi da pričamo o sumnjivim okolnostima. Ovako je sve transparentno, a naravno, svako ko misli da je oštećen ima pravo da se obrati nadležnim institucijama, prvenstveno Agenciji za borbu protiv korupcije", kaže Nenadić.

Konkurs Ministarstva spoljnih poslova raspisan je u martu, a testiranja su obavljena u aprilu i maju.

Od 213 prijava, šest je odbačeno kao neblagovremeno, a 70 kao nepotpuno. Rezultati testova svih kandidata nalaze se u Ministarstvu spoljnih poslova.

Komentara 65

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Janko

Ko ima para i dete mu nije uspelo da upiše državni fakultet ovde, pošalju ga u Beč da studira neki američki megatrend, to se lako završava i usput se nauči jezik. Nema veze što ta škola ne vredi ništa. A odakle pare ionako niko odavno ne pita. Posle dete zaposle u MIP'u da "jadno" radi za 50 hiljada. Kad se slegne prašina oko nameštenog konkursa pošalju dete u beli svet, ambasada, konzulat, diplomatska predstavništva itd. Ajmo sada da se zapitamo koliko će para da se izdvaja iz budžeta za tončetovo i nečije drugo dete kad ovi završe celu prljavu igru. Pa imamo i mi decu. Dokle ćemo mi da hranimo njihovu?

91 4

nikica

dok cutimo i komentarisemo na FB

8 0

možda je dete dobro

i zaslužuje to radno mesto, ali bi zbog toga bilo korektno od tate da napusti fotelju državnog sekretara jer je nekorektno da izdržavamo dva člana porodice Tončev.

63 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo