Makron i Vučić: Pariz će pomoći Srbiji na putu ka EU

Franuski predsednik Emanuel Makaron je u Parizu, posle razgovora sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, izjavio da će Pariz pomoći Srbiji u rešavanju najosetljivijih pitanja na putu ka Evropskoj uniji. Vučić je rekao da očekuje podršku Markona u procesu evropskih integracija Srbije.

Izvor: N1

Makron je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Parizu, rekao da Srbija nema nikakve šanse da uđe u Evropsku uniju 2025. godine, ukoliko se do tada ne sprovede reforma Unije.

"Ako se to ne dogodi do 2025. godine, ne treba imati iluzije. Ukoliko se reforme EU sprovedu u kraćem roku, tim bolje", izjavio je Makron.

Moramo da imamo EU koja je jedinstvenija i demokratskija.

Emanuel Makron

On je ocenio da ne bi bilo dobro da se EU, koja i sada loše funkcioniše, dodatno proširi. Makron je konstatovao da do 2025. ima dovoljno vremena.

"Želeo bih da se EU do tada reformiše. Stvari napreduju i hteo bih da to učinimo pre 2025. godine", izjavio je Makron.

On se zahvalio Srbiji na saradnji u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalne imigracije.

Uz konstataciju da evropski projekat podrazumeva stabilnost Balkana, Makron je rekao da je ona neophodna radi osiguranja zajedničke bezbednosti i dodao da Francuska poštuje suverenitet svih zemalja regiona.

Makron se zahvalio na pozivu da 11. novembra u Beogradu učestvuje u obeležavanju 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, u kojem su se Francuska i Srbija borile kao saveznici.

"Srpski narod je pokazao izuzetnu hrabrost u ratu u kojem je Srbija izgubila četvrtinu stanovništva. Francuska je pomogla osnivanje nove srpske vojske i zajedno su 1918. oslobodili Srbiju", izjavio je Makron.

On je dodao da su francuski i srpski vojnici ponovo zajedno u misijama u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Libanu.

Vučić: Podrška Makrona da obezbedimo trajni mir

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije izjavio je da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima, a pre svega u tome da se mora sačuvati mir i staiblnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

"Dobili smo podršku od Makrona za pronalaženje komprimsinog rešenja sa Albancima na Kosovu da obezebedimo trajni mir za sve ljude koji žive na našim prostorima", rekao je Vučić.

Vučič je rekao da je sa Makronom razgovarao o budućnosti Srbije i regiona kao i o dijalogu Beograda i Prištine, o bilaterlanim odnosima i o "srpsko-francuskom iskrenom i dugotrajnom prijateljstvu koje ne traje decenijama već vekovima".

"Zahvalan sam Makronu zato što danas Srbija i region ponovo gledaju u Pariz i Francusku, a on je zaslužan za to jer je Francuska značajnija za naš region i Evropu nego što je bila u nekim ranijim vremenima", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa Makronom razgovarao i o ekonomskoj saradnji, podsećajući da francuske firme u Srbiji zapošljavaju 11.000 ljudi i da je jedna od velikih kompanija Vansi došla u Srbiju.

Želja da se sprovedu reforme u Evropskoj uniji nije u kontradikciji sa željom Srbije da se približava Evropi,
naglasio je Vučić.

"Mi smatramo da će napori Makrona uroditi plodom, jer je reč o posvećenom, marljivom čoveku, ali moramo da razumemo da sve i da Makron sada kaže 'primićemo vas sutra', nećemo moći da budemo član dok ne rešimo odnose Beograda i Prištine, reforme u oblasti vladavine prava i sve svoje probleme. Da li ćemo uspeti u tome? Ja nikada nisam preveliki optimista, ali boriću se i daću sve od sebe da to učinim", predočio je Vučić.

Dodao je da je Makron bio zainteresovan kako će se Srbija boriti za rešavanje problema u okviru migrantske krize.

Vučić se kratko obratio i na francuskom jeziku i čestitao pobedu reprezentaciji Francuske na Svetskom prvenstvu.

Dan posle sastanka sa Makronom u Briselu je zakazana nova runda dijaloga predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Komentara 70

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aleksandar

Naš Predsednik trebalo bi da prestane da se za bilo šta bori, već samo da uradi. Prvo mora da koristi sve one u Srbiji koji nešto znaju, a ne one koji su verni, da oslobodi zemlju od tekovina komunističke revolucije, da temeljno smesti Srbiju na Zapad i da Srbiju od kočnice, pretvori u motor Balkana. Za to kao nacija, još uvek imamo snage i resursa. Bilo šta drugo, već vodi u propast.

8 275

kgb sou

i to sve ocekujes od vucica nekoga koji predstavlja sve to sto si naveo?

6 266

Xy

Čim prizna Kosovo.

22 121

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo