EU novom opremom pomaže Srbiji u borbi protiv poplava

Na vojnom aerodromu u Batajnici predstavljena je nova oprema Ministarstva odbrane koju je donirala EU u okviru projekta koji se bavi borbom protiv klimatskih promena. Srbija bi do 2020. trebalo da budu izrađene mape 74 područja koja su u riziku od poplava. EU je inače pomogla Srbiji sa 172 miliona evra za prevenciju i obnovu od posledica poplava.

Izvor: N1

Avion koji vidi sve što oko ne može - uz pomoć savremene opreme koju je donirala Evropska unija - snimljeno se potom obrađuje i tako nastaju mape rizika, odnosno digitalni model plavnih terena. Reč je o velikom poslu, objasnio je Aleksandar Vulin.

"Vojno - geografski institut, koji je težišnji nosilac ovog zadatka, ima pred sobom 10 hiljada kvadratnih kilometara koje treba snimiti i mapirati, što je veliki posao, posao za koji smo spremili ljude i posao za koji smo pripremili ljude”, naveo je Vulin.

Spremni su zahvaljujući donaciji vrednoj više od šest milona evra, koja je sada umesto otklanjanju posledica od poplava namenjena za prevenciju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici veruje da su svi saglasni koliko je važna prevencija.

“Gruba računi kaže da je bolje potrošiti jedan evro u prevenciju nego sedam evra za sanaciju. Zato je ovo za Srbiju važan korak napred”, smatra Fabrici.

Korak napred znači i da će se tačno znati na kojim područjima ne sme biti gradnje, kao i kako brže i efikasnije delovati ako do poplava dođe, istakao je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

"Vremenske prilike ovakve - kakve su nam ne idu na ruku i kako vreme bude prolazilo - neće postajati bolje. Pred nama su intenzivnije i češće padavine i utoliko ćemo u vremenu koje je pred nama biti izloženi i većem riziku od poplava nego što je to bio slučaj ranije”, naveo je on.

Za kiše pa i poplave smo, tvrde nadležni, spremniji nego 2014. godine.

Ipak, specijalno opremljeni avion poleteće mnogo puta tokom ove i 2019. godine da bismo konačno 2020. dobili karte rizika od poplava. Do tada - gledamo u nebo i vremensku prognozu jer su sledeće obilne padavine najavljene već za utorak.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

lala

Kako nema Vulina da da izjavu kada je nešto sa trulog zapada u pitanju a još je i korisno i funkcionalno.

10 1

Radovan

Gde li su zavrsili uplaceni racuni za odvodnjavanje!

66 0

Maltezer

Za podmazivanje vojnika stranke

58 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo