"Zidanje" Slavije: Izvođač krivi kišu, meteorolozi demantuju

Umesto da u novembru 2017. bude svečano otvoren, plato na Slaviji i dalje je gradilište. Pošto su u aprilu ove godine popucale betonske ploče i plato se maltene raspadao, grad je izvođaču naredio hitnu popravku koja je do sredine maja trebalo da bude završena. U sredinu jula izvođač ulazi s novim rokom, a to je 8. avgust.

Izvor: N1

Ne bude li i taj rok ispoštovan, zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavljuje sankcije za izvođača.

Propevala fontana, porasla trava, olistalo drveće, a plato na Slaviji još se gradi.

Na ispitu izgradnje platoa na Slaviji, izvođač radova već je pao i to kada je u aprilu tek izgrađeni plato počeo da se raspada. Sada pada i na popravnom, jer novi rok koji je investitor postavio uveliko je probijen. Objašnjenje izvođača - firme MBA Ratko Mitrović i bukvalno - dobuje.

Kiša je, kažu, krivac što popravka koja je počela 19. aprila nije završena sredinom maja. Za isti taj period međutim, meteorolozi kažu da je bio sušan. 

"U periodu od 19. aprila do 19. maja imali smo samo pet kišnih dana i za tih pet dana palo je ukupno 49,3 mm po metru kvadratnom, a od tih pet dana, u tri je kiša padala manje od jednog milimetra po metru kvadratnom", kaže Milena Lazarević, meteorološkinja N1.

N1: 49,3 mm po metru kvadratnom, kakva je to zapravo kiša?
Lazarević: To je sipeća kiša, ne radi se o pljusku...

Kiša može biti objektivni razlog za kašnjenje, ali ne beskonačni, kaže zamenik gradonačelnika i podseća da je nadzor više puta još od 2017. godine davao izvođaču produženje rokova. Poslednji put, umesto u maju, dao je novi rok - 8. avgust.

"Sačekaćemo 8. avgust koji nije daleko, kada 8. avgusta budemo videli da li je sve popravljeno, znaćemo koji su dalji koraci. Ja bih voleo da me izvođač prijatno iznenadi, pa da završi to do 8. avgusta... Ukoliko završi tada će ispuniti svoju ugovornu obavezu i biće isplaćen, ukoliko ne završi slede dalje koraci, a to je da mi aktiviramo garanciju koju imamo i na osnovu koje ćemo moći da angažujemo neka druga preduzeće da završe plato", kaže Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Jer bude li Grad Beograd aktivirao garanciju, firma MBA Ratko Mitrović bi mogla da se pozdravi s izgradnjom u Beogradu.

Da li je u toj firmi bio problem ili u onima koje su vršile nadzor nad izvođačem, izveštaj bi trebalo da je u gradskom sekretarijatu za investicije, čiji sekretar Luka Petrović, uprkos obećanju da hoće, na pitanja N1 nije odgovorio do početka Dnevnika u 19.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Marica

Da li je moguće da optužuju vreme za svoj nerad?

2 0

Gagi

Đilasov Bulevar i nakon 10 god. ko nov a mi hoćemo ove!

12 120

Djavolska posla

Ko je odgovoran za izbor firme. Nekada je bolje ne raditi nista, kada ne znaš. Popravlljanje je i skuplje i teže. Druge zemlje u okruženju su svoje gradove izgradile i prosirile unazad 20 god. a mi smo 2005 stali i krenuli u nazad. Tako lepe reke koje sem kafana i malo voznje u krug ne nude nista. Begrad se prosirio a Skadarlija sve kraca i manja, prodjes je za 2min. Drugi su od celog centra napravili Skadarliju i spustili ga do reke. Tura do Djerdapa je preskupa i to polovina puta autobusom...

53 88

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo