Bivši predsednik Brazila oslobođen optužbi za opstrukciju

Bivši predsednik Brazila oslobođen optužbi za opstrukciju Izvor: Reuters/Paulo Whitaker

Bivši predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva oslobođen je optužbi za opstrukciju pravde, u jednom od nekoliko slučajeva koji se vode protiv tog osuđenog političara.

Današnja odluka ne predstavlja iznenađenje, pošto su tužioci na kraju tražili od sudije da ga oslobodi, navodeći da nisu našli dokaz da se Da Silva mešao u obimnu istragu korupcije u vezi s državnom naftnom kompanijom Petrobras.

Prema prvobitnoj optužnici, Da Silva je pokušao da podmiti bivšeg funkcionera Petrobrasa koji je bio umešan u skandal. 

Sudija Rikardo Augusto Soares Leite presudio je da izneti dokazi nisu doneli jasnu sliku šta se zapravo dogodilo i da svedočenja protiv Lule nisu bila verodostojna. 

Advokati Lule da Silve su naveli da bi obrazloženje presude moglo u potpunosti da bude primenjeno na prošlogodišnji slučaj u kojem je bivši predsednik osuđen na 9,5 godina zatvora. 

Bio je predesednik Brazila od 2003. do 2011. godine, a u julu 2017. godine osuđen je u okviru najveće istrage o korupciji u istoriji Brazila, posle koje su u zatvoru završili i viđeniji političari i poslovni ljudi. Protiv njega se vode i drugi krivični procesi.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo