Stoltenberg: Uprkos pretnjama, Trampova poruka imala uticaj

Stoltenberg: Uprkos pretnjama, Trampova poruka imala uticaj Izvor: Tanjug / AP, Markus Schreiber

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je predsednik SAD Donald Tramp, uprkos pretećem pristupu na samitu alijanse, uticao na obavezivanje članica da povećaju svoja izdvajanja za odbranu.

Stoltenberg je danas rekao da "jasna poruka predsednika Trampa ima uticaj", navodi Asošiejted pres. 

Od stupanja na dužnost predsednika, Tramp je kritikovao većinu članica NATO što ne troše više za odbranu i vršio pritisak na njih da počnu to da čine. Stoltenberg je naveo da je Trampov pristup dao rezultate, navodeći da su saveznici dogovorili izdvajanje dodatne 41 milijarde dolara za odbranu. 

Po završetku dvodnevnog samita alijanse u Briselu, Tramp je rekao da američka posvećenost NATO "ostaje vrlo jaka" i pozdravio preuzete obaveze saveznika da povećaju izdvajanja za odbranu. 

U zajedničkoj izjavi sa samita NATO potvrđena je obaveza koju su članice preuzele 2014. godine, posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim, da će početi na vojsku da troše više kako im ekonomija bude rasla, sa ciljem da u roku od deset godina ti troškovi dođu do dva odsto BDP.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gare

Iznuđuje kupovinu američkog oružja.

1 0

Bruno

Nema ništa džabe. E Crna Goro ipak će te koštati odbrana . To mu doðe kao neki reket...

5 2

Superhik

Ja imam pušku ti nemaš, ja vičem na tebe "kupi od mene pušku" ti je kupiš i posle, ti imaš jednu a ja tri. Bravo Donalde.

5 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo