Grubješić: Bilo bi korisno ukinuti veto u pregovorima

Grubješić: Bilo bi korisno ukinuti veto u pregovorima Izvor: N1

Za Srbiju bi bilo veoma korisno ukoliko bi države članice EU prihvatile predlog da se ubuduće u odlučivanju o merilima u pristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima ne zahteva jednoglasna odluka svih članica, već kvalifikovana većina, ocenila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Ona je kazala da je i ranije, u okviru Strategije za proširenje EU na Zapadni Balkan, bilo govora o toj ideji, ali samo u oblasti zajedničke spoljne politike i bezbednosti. 

"Sada se po prvi put spominje mogućnost da se prilikom glasanja u pristupnim pregovorima praktično onemoguće situacije kakva je bila, primera radi, sa pokušajem blokade Srbije od strane Hrvatske na temu prelaznih merila u Poglavlju 23. o pravosuđu", kazala je Suzana Grubješić. 

Ona je dodala da nije preterani optimista, jer oko te odluke moraju da se slože sve države članice Unije. 

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je tokom ovonedeljnog samita o Zapadnom Balkanu u Londonu izjavio da je za pristupanje neke države u punopravno članstvo u EU, potrebna jednoglasna odluka država članica. 

"Za mnoge manje korake na tom putu, tokom pristupnih pregovora možemo predložiti da više ne bude potrebna jednoglasna, već odluka kvalifikovane većine u Savetu EU, kazao je Han.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pop Makarije

E ako ti to kazes odnak ce te sigurno poslusati

0 0

Pravnik

EU nije država već savez država.U savezu država svaka država odlučuje o svemu što je za nju od značaja sem po pitanjima koje sve države same prenesu na organe saveza.Primanje novih članica u savez država je pitanje o kome svaka država ponaosob odlučuje.Preglasavanje nije moguće i o tome ne treba trošiti vreme i reči.

1 0

Gero TZ

Nema veto ima koncenzus, ali to je to.

10 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo