Afričko staro baobab drveće izumire alarmantnom brzinom

Afričko staro baobab drveće izumire alarmantnom brzinom Izvor: TANJUG/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Staro afričko baobab drveće, uočljivo po svom nabubrelom deblu, poznato kao "drvo života", izloženo je novoj misterioznoj pretnji zbog koje su neka od najvećih i najstarijih stabala naglo izumrla poslednjih godina.

Devet od 13 najstarijih baobaba, starih između 1.000 i 2.500 godina, osušila su se poslednjih desetak godina, prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nejčer Plants".

Naglo izumiranje se događa u razmerama bez presedana, navodi se u studiji.

Sumnja se da na to utiču klimatske promene s porastom temperature i sve većom sušom, ali nije defninitivno utvrđen uzrok.

Drveće izumire u afričkim zemljama Bocvani, Namibiji, Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu.

Naučnici vide vrlo malo mladog drveća ove vrste u pogođenim oblastima, dok starije drveće izumire.

Drveće koje se suši je na južnom obodu oblasti gde se nalaze baobabi, rekao je Stiven Vudborn iz južnoafričke Nacionalne fondacije za istraživanje i autor studije.

On je rekao da se veruje da se pomera klimatska oblast u kojoj ovo drveće raste, tako da se ne misli da se radi o opštem izumiranju baobaba. Smatraju da se radi o pomeranju mesta gde rastu pod pritiskom klime.

Baobabi se nalaze u vrućim suvim delovima južnoafričke savane i često se nalaze u oblastima gde se kreću slonovi, nosorozi i druge divlje životinje. Slonovi pomažu da se razmnožava drveće.

Baobabi su kultni za ovaj deo Afrike zbog veličine, oblika i starosti. Ovo drveće skladišti velike količine vode u svom stablu i granama što im daje nabubreli izgled. Veliko drveće može da drži do 140.000 litara vode upijene tokom kišne sezone. Žedni slonovi često skidaju koru i drvo baobab drveća da dođu do vlažnih delova.

Tagovi: afrika , Baobab , Drveće

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dobra

Možda ćemo imati prilike da ih vidimo kako rastu u podnebljima koja im više klimatski odgovaraju, a gde ranije nisu rasli?

11 5

Kondor

Covek, to divno stvorenje...novac je sila, novac je moc...ko prezivi...

28 1

555

Užasno je koliko smo, kao ljudska vrsta, unakazili prirodu...

111 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo