Moguće izručenje Pućdemona zbog finansijskih malverzacija

Moguće izručenje Pućdemona zbog finansijskih malverzacija Izvor: Reuters/Eric Vidal

Nemački sud je odlučio da bivši katalonski lider Karles Pućdemon može biti izručen Španiji da se suoči s optužbama za finansijske malverzacije, ali ne i za mnogo težu optužbu za pobunu, za šta je optužen u Španiji.

"Izručenje zbog optužbi za proneveru javnog novca je moguće, izručenje zbog optužbi za pobunu nije moguće", saopštio je sud Šlezvig-Holštajna.

Precizirano je da će tužilaštvo biti zaduženo za organizovanje predaje Pućdemona španskim vlastima, a da će bivši katalonski lider u međuvremenu "biti na slobodi".

Tužilaštvo je saopštilo da će "uskoro odlučiti o izručenju optuženog za proneveru". 

Odluka suda u Šlezvig-Holštajnu je udarac za špansku optužnicu, jer bi mogla da spreči suđenje za pobunu, za šta je u Španiji zaprećena kazna i do 30 godina zatvora. 

"Sud polazi od principa da će španski sud poštovati odluku i da optuženom Pućdemonu neće suditi zbog pobune, nego samo zbog korupcije", naveo je nemački sud. 

Sudije su odbacile Pućdemonove argumente da je žrtva političkog progona i da zbog toga treba odbiti izručenje. 

"Apsurdno je izneti takvu optužbu protiv Španije, članice zajednice vrednosti i pravnog prostora EU", ocenio je sud. 

Karles Pućdemon, optužen u Španiji za pobunu i proneveru vezanu za referendum o nezavisnosti Katalonije u jesen prošle godine, otišao je u Belgiju, nakon što ga je vlada u Madridu smenila s mesta predsednika Katalonije i od tada pokušava da internacionalizuje pitanje katalonskog separatizma. 

Uhapšen je krajem maja na severu Nemačke, dok se kolima vraćao u Belgiju iz Finske.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo