Srbija ocenjena kao "umereni inovator"

Srbija ocenjena kao "umereni inovator" Izvor: Screenshot

Srbija je u prethodnih godinu dana ostvarila značajan rast inovacionih performansi zbog čega je ocenjena kao "umereni inovator" i nalazi se ispred osam zemalja članica EU na listi Evropskih inovacionih rezultata, koju je predstavila Evropska komisija u Briselu, saopštilo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj.

Srbija je, kako je naveden, ispunila 22 od ukupno 27 indikatora za tu listu, pozicionirala se ispred osam članica EU, među kojima su Madjarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka.  

Najbolje rezultate je pokazala za indikatore investicija, u ostvarivanju veza i partnerstva malih i srednjih preduzeća, inovaciji proizvoda i procesa, kao i u ostvarenom uticaju inovacionih aktivnosti na zaposlenost i zapošljavanje, navodi se u saopštenju Evropske komisije, saopštilo je ministarstvo.  

Pri izradi liste inovacionih rezultata (European innovation scoreboard) Evropska komisija koristi podatke priznatih zvaničnih međunarodnih izvora koji su javno dostupni, kao što su Eurostat, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Ujedinjene nacije, a presek je napravljen za podatke objavljene do 25. aprila 2018. godine.  

Prema inovacionim performansama na listi je ustanovljeno četiri kategorije zemalja - inovacioni lideri, jaki inovatori, umereni inovatori i skromni inovatori.  

Inovacioni lideri imaju performanse više od 20 odsto u odnosu na EU i tu spadaju Švajcarska, Danska, Finska, Luksemburg, Holandija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok su jaki inovatori ostvarili između 90 i 120 odsto proseka performansi za EU i to su Austrija, Belgija, Francuska, Nemačka, Irska, Slovenija. Tu spadaju i Island, Izrael i Norveška, čije su performanse predstavljene u Izveštaju EIS.  

Srbija je u kategoriji umerenih inovatora koji su ostvarili između 50 i 90 odsto od proseka performansi za EU, kao i Hrvatska, Kipar, Češka, Grčka, Estonija, Madjarska, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka, Španija i Turska.  

Kategorija skromnih inovatora obuhvata zemlje koje su ostvarile manje od 50 odsto od proseka performansi EU i tu spadaju Bugarska i Rumunija, kao i Makedonija i Ukrajina.

Tagovi: inovacije

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mila

Imamo mlade, pametne, inovativne, ljude koji se trude i čine sve nas ponosnima.

85 0

Jedan Od

To je zato što inoviraju ljudi, a ne država ili vlast. A ajde nek nas rangiraju po broju uspešnih novih firmi, sa uspešnim inovativni proizvodima, registrovanih i dalje u Srbiji. Pa iz ove zemlje beže i kamiondžije, zajedno sa celim voznim parkom!

2 144

Leka

Srbija je dobar primer kako se ovde radi i ako nismo u evropskoj uniji da znamo kako mozemo profitirati uz mlade i perspektivne ljude koji zele da pomognu svojoj zemlji.

101 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo