N1 specijal: Češka kao ekonomski tigar i problem radne snage

U Češkoj je od 10 miliona stanovnika, samo 2,9 odsto nezaposlenih. Međutim, pored svih dobrih parametra, najbrže rastuća ekonomija u Evropi za budućnost strahuje zbog jednog problema, a to je nedostatak radne snage. Za N1 govorili su predstavnici Vlade Češke, privrednici i guverner Narodne banke Češke. Pogledajte priču Marije Komazec:

Izvor: N1

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ljubitelj burleski

Ko je redovno pohađao osnovnu školu odlično zna da je Češka pre,, hiljadugodišneg rajha bila prestonica kulture i veliki privredni gigant,a posebno ovakvih,,,,prilika ,,u sadašnjoj,liderskoj,,Srbijii bila sastvni deo,Čehoslovačke,,. Nisu,imali,,sreče,, da se ,,,spontano,,bore za neke tamo granice,,, Velike Srbije,,.naše sadašnje,,reinkarnirane,, kompletne,političke,,elite,,iz,,slavnih,,IM 90,tihaimaju i,,slavno i nezaboravno,,podsećanje na vladavinu,,ruskog međeda ,68 ili da se pročita ponovo kompletno,pisanje,,,nekog tamo,, Kundereod,milina ,, odselenog u Pariz. Slično je i sa Orhanom Pamukom za,,demoN kratskom,Vladavinom jednog,,sultana,, u Turskoj,,prvi put,, posle ATaturka.LIČI NA HIČKOKOV,,SCENARIO,, A u sadašnjici,Srbije Skorceze i Kopola imaju već spremljene žive,,kulise,, Spilbberg je ,,nepoterban,i naveliko,,prevaziđen,u s.f,,inspiracijama,,.

10 2

Kostica

Koliko Česi daju strancima subvencije po radnom mestu ?

24 0

Iz Češke

4 evra neto satnica kao nekvalifikovani radnik bez znanja jezika. Većina vas ko bi priželjkivao veću satnicu a dođe da radi u industrijskoj proizvodnji ne treba da očekuje odmah 10 evra po satu. Ipak, na svom primeru, ja sam ovde 2,5 godine, savladao jezik, zadržao se u drugoj fabrici sve godine, na boljoj poziciji se može zarađivati 8 do 9 evra na sat (neto iznos) ukoliko je neko uporan. Novac se nigde ne deli kao bombona, pa ni ovde.

32 1

* Sva polja su obavezna