Tramp predložio da članice NATO troše 4 odsto BDP na odbranu

Tramp predložio da članice NATO troše 4 odsto BDP na odbranu Izvor: Tanjug / AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Predsednik SAD Donald Tramp predložio je u Briselu da se američki NATO saveznici obavežu da će trošiti četiri odsto BDP na odbranu, umesto dogovorenih dva odsto do 2024. godine.

Predstavnica za štampu Bele kuće Sara Hakabi Sanders potvrdila je da je Tramp pokrenuo tu ideju na sastanku iza zatvorenih vrata NATO vođa danas u Briselu. Tramp vrši pritisak na zemlje članice NATO da troše više na odbranu, optužujući ih da SAD snosi njihove troškove odbrane pošto najviše daje. 

NATO procenjuje da će 15 članova, od ukupno 29, dostići cilj o potrošnji dva odsto BDP-a na odbranu do 2024. godine na osnovu sadašnjih trendova. 

Tramp smatra da SAD podmiruju najveći deo troškova za delovanje NATO i odbranu Evrope, dok Evropa ostvaruje veliki višak u trgovini s Amerikom, zbog čega oštro kritikuje svoje saveznike.

Tagovi: NATO , Donald Tramp , BDP

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jedan Od

Tipične pregovaračke tehnike - postaviš cilj na nešto skroz nerealno, da bi dobio nešto više od realnog. Nemačka trenutno plaća ispod 1.5%, a sa ovih 4%, treba ih naterati preko 2%.

1 0

Kostica

Tražiću 4%, pa će biti srećni kad im spustim na 2%. Ma, koji si ti car! Ako požuriš, možda stigneš sutra na petrovdanski vašar u Aleksinac, ima pare da zardiš.

1 0

Marko

Sad ce Makedonija da Vam digne budzet kad vec Milov pasaluk nije.

10 18

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo