Ko je beše osvojio Vimbldon 2011. godine?

“Idemo sad, Nole!“, viknuo je neko sa tribina Centralnog stadiona Vimbldona pred početak šestog gema trećeg seta.

Novak Đoković Izvor: Clive Mason/Getty Images

Znao je i Novak Đoković da tada mora da pritisne papučicu za gas, što je i učinio napravio brejk i četrdesetak minuta kasnije pobedio Keija Nišikorija 6:3, 3:6, 6:2, 6:2 za plasman u prvo Gren slem polufinale još od US opena 2016.

Postoje mečevi u kojima je ključnu tačku teško identifikovati, ali ovo nije bio jedan od tih – u petom gemu trećeg seta Novak je zaostajao 0-40, onda se naprasno trgao iz letargije, počeo da šalje dublje, oštrije lopte. Izazvao je dve greške Nišikorija i jednom spremno reagovao na dobar ritern posle sopstvenog slajs-servisa.

Osvojio je Novak taj gem, činilo se kao prekretnica, a i bila je. Od tog trenutka gledali smo dva paralelna procesa – dok je Đoković rastao, Nišikori je padao. Novak je počeo bolje da čita servise Japanca i da riternira agresivnije, forhend iz trka iz defanzive počeo je da ulazi u polje, a nešto češći su bili i laki poeni na servis kojih je pre toga bilo veoma malo. Uz sve navedeno, glavna promena ipak se dogodila u Novakovom stavu – dok mu je fokus ranije lutao u nekoliko navrata u toku meča, sada je bio apsolutno koncentrisan.
Najbolji primer za to jeste ponašanje pošto je pretrpeo brejk u četvrtom setu. Toliko sam Novakovih duela gledao da mogu da razlikujem dobro i loše nerviranje. Dok je zastao kod svoje stolice pri promeni strana, Đoković je odmahivao glavom, ali po načinu na koji je to učinio znao sam da nećemo videti iznervirane udarce u sledećem gemu, kao što sam to znao i posle prvog gema u meču sa Hačanovom. Nisam mogao da jamčim da ćemo videti brejk, ali jesam da Nišikorijev sledeći gem neće biti lak – bio je i brejk, posle još jedan, a ubrzo i kraj.

A kada je Novak gubio koncentraciju? U prvoj prilici kada je mogao da prelomi meč. Posle čudnog prvog seta, u kojem smo videli i mnogo grešaka i nekoliko spektakularnih poena, Đoković je imao priliku da verovatno prelomi meč početkom drugog seta. I u prvom gemu, kada je Kei mnogo grešio, a Novak nije stigao ni do brejk lopte, kao i u trećem kada je ispustio 0-40, doduše prevashodno zbog izvrsnog Nišikorija.
Još pre se nervirao što mu servisi ne završavaju tamo gde želi, pogotovo slajs servis, često je Novak iznerviran gledao ka svojoj loži, a ulje na vatru dolio je sudija Karlos Ramos kada mu je zbog ispuštenog reketa na travu dodelio opomenu zbog nesportskog ponašanja. Sve do spomenutog ključnog trenutka Novak je grebao i borio se da se vrati u ritam.

Na kraju mu je i uspelo, ali ne bez još koje razmene sa sudijom – kada je dobio opomenu zbog prekoračenja vremena, zasluženu, kao da je reketom zamahnuo ka Ramosu, a onda mu je prišao i kada je Nišikori ispustio reket na travu: “Nejednaki standardi, nejednaki standardi“, jasno se i sa tribina čulo šta Novak govori.

“U Engleskoj je uvek specifična situacija, barem kada su mediji u pitanju sa mnom, ali trudim se da budem pravedan i da ukažem poštovanje svakome. Kada neko nije korektan prema meni, onda ne dam na sebe – možda nekome smeta kako odreagujem, ali svako pravi greške, pa i ja, tada je i priznajem. Sada mislim da nisam zaslužio upozorenje, nisam napravio štetu na terenu, kao i to što Nišikori za isto nije dobio upozorenje“, prokomentarisao je Novak.

Kompletan tekst Saše Ozma pročitajte na sajtu Sport kluba. 

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lela

Novaka za predsednika Srbije. Vreme je da imamo normalnog, pametnog i vrednog I coveka koji govori istinu, za predsednika.

25 5

L

nek se Novak drži tenisa a političare neka narod nauči da govore istinu ili neće više biti birani. Umesto što zazivate Novaka bolje uzmite na sledećim izborima olovku u ruke i glasajte, i ubedite svoju okolinu da učini isto.

9 0

Lalence

Ta, zna se - isti onaj koji će ga i ove osvojiti!!

77 8

* Sva polja su obavezna