Otkrivena ploča s najstarijim odlomkom iz Odiseje?

Otkrivena ploča s najstarijim odlomkom iz Odiseje? Izvor: Tanjug/Greek Culture Ministry via AP

Antička ploča sa 13 urezanih stihova iz Odiseje pronađena u Olimpiji, na Peloponezu i mogla bi da predstavlja najstariji pisani odlomak Homerovog epa ikad otkriven, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture.

Prema prvim procenama arheologa, tabla od pečene gline, datira iz trećeg veka nove ere, za vreme Rimske epohe, navelo je ministarstvo. 

Na njoj je napisano 13 stihova iz 14. knjige Odiseje, koji opisuju povratak Odiseja na ostrvo Itaku. 

"Ukoliko se to datiranje potvrdi, ploča bi mogla da nosi najstariji pisani trag Homerovog dela, pronađenog u Grčkoj", navelo je ministarstvo i dodalo da bi to mogao da bude fantastičan arheološki, književni i istorijski komad. 

Ploča je pronađena blizu Olimpije tokom iskopina koje su sprovodile grčke arheološke službe u saradnji sa Nemačkim arheološkim institutom oko ostataka Zevsovog hrama na mestu koje je kolevka Olimpijskih igara, na zapadnom Peloponezu, navelo je ministarstvo.

Prvobitno prenošen rečima, ep pripisan Homeru, koji je, kako se veruje, sastavio Ilijadu i Odiseju oko kraja osmog veka pre nove ere, zatim je transkribovana pre hrišćanstva na svicima koji su do sada samo u delovima otkriveni u Egiptu. 

Olimpijske igre održavane su u Olimpiji od 776. godine pre nove ere do 393. godine nove ere.

Tagovi: Grčka

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Slobodan Jarcevic

Grci su dosli na Balkan u osmom stolecu Stare ere - Herodot. Trojanski rat bio u 12 stolecu Stare ere. Znaci, Grci nisu ucestvovali u Trojanskom ratu, te Ilijada i Odiseja nisu mogle biti pisane na grckom jeziku. To potvrdjuje i odluka grckog kralja Pizistrata iz 560 godine pre Nove ere. Naredio je da se Ilijada i Odiseja prevedu na grcki jezik. A s kojeg jezika? To niko ne pise. Latinski se u 6. stolecu pre Nove ere tek formirao, kako je to opisao Vergilije u Enejidi pre 2000 godina. A romanski i germanski jezici tada nisu postojali!!!!

0 0

Gero TZ

Mi i Crnogorci ponekad zapevamo Odiseju ali nam je Ilijada u krvi.

7 4

Vasa

Fantastično! Lepo je čitati ovakve članke, a ne samo senzacionalizam

26 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo