Novi dan: Briga o reproduktivnom zdravlju

Novi dan: Briga o reproduktivnom zdravlju Izvor: N1

U Srbiji se godišnje uradi skoro 17.000 abortusa, prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje. Međutim, tačan broj se ne zna, jer se određeni broj abortusa ne evidentira.

Ne postoji precizna evidencija i registracija svakog prekida trudnoće koji se uradi. Na osnovu formule koja uključuje broj žena u reproduktivnom periodu, broj rođene dece i upotrebe efikasne kontracepcije, može se zakljuciti da je svakako broj abortusa u Srbiji, kao i u ostalim zemljama u okruzenju vrlo visok. Glavni razlog tome je neupotreba efikasne i savremene kontracepcije zbog brojnih predrasuda. Upravo zato smo u goste pozvali profesorku dr Snežanu Rakić, ginekologa u Ginekolosko akušerskoj klinici Narodni front i psihologa Veru Despotović.

Štampu u Novom danu listamo sa urednikom "Nedeljnika" Veljkom Lalićem.

Najpoznatija biciklistička trka "Tour de France" startovala je 7. jula. O dosadašnjim rezultatima i očekivanjima govori biciklistički trener Partizana, Nebojša Jovanović.

Javno preduzeće "Emisiona tehnika i veze" organizuje prvi “Tinejdž bazar - zaradi za džeparac”, koji će biti održan na platou ispod Avalskog tornja 14. i 15. jula. Vredni i daroviti tinejdžeri, uzrasta od 12 do 18 godina, dobiće priliku da promovišu svoju kreativnost, rukotvorine i talente. Naše gošće tim povodom ovog jutra - Jelena Dimitrijević, organizatorka bazara ispred Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze" i Aleksandra Gajić, 15-godišnjakinja koja oslikava majice.

Peti po redu Keel Kup održaće se od 17. do 19. jula na jezerima u Beloj Crkvi. Ovo je turnir u Beach Water Polo-u i to je najbrža i najatraktivnija varijanta vaterpola na svetu. Tim povodom u našem studiju je Nenad Tomić, organizator Keel Kupa.  

Šta sve otkriva neverbalna komunikacija? Kako saznati više informacija nego što je sagovornik spreman da nam saopšti? Šta čitamo iz oblačenja, mirisa, harizme, prvog utiska? O tome govori Marko Burazor, autor knjige "Um je najveći afrodizijak. Motivacija, uspeh, govor tela". Svratište za decu i Centar za integraciju mladih organizuju četvrtu po redu akciju DAN ZA LIMUNADU ZA SVRATIŠTE u okviru koje će ugostiteljski objekti u Beogradu (i šire), prihod od prodatih limunada tog dana donirati Svratištu za decu. Prikupljena sredstva koriste se za prikupljnje sredstava za novu školsku godinu za korisnike Svratišta. U Novom danu najavljujemo ovaj događaj.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo