Fudbal je dobar za zdravlje kao i sve druge vežbe

Fudbal je dobar za zdravlje kao i sve druge vežbe Izvor: Reuters

Istraživanja su pokazala da je fudbal u poređenju s drugim vrstama vežbanja, poput trčanja, jednako koristan za zdravlje, ali ima i dodatnu, motivacionu komponentu, koja je dobra i za psihu, piše British journal of sports medicine.

"Fudbal je značajna preventivna mera širokog raspona i lek za bolesti koje su posledice životnog stila za njegove učesnike nezavisno od godina, pola, nivoa fizičke spremnosti i fudbalskog umeća" , kazao je autor istraživanja Peter Krustrup, profesor sporta i zdravstvenih nauka s danskog univerziteta u Odenzeu. 

I pređašnja istraživanja su pokazala kako je fudbal imao bolji uticaj na krvni pritisak od neaktivnosti, a posebno je dobar za one koji pate od povišenog krvnog pritiska.

Puls u mirovanju kod rekreativnih fudbalera je oko šest otkucaja manji nego kod neaktivnih pojedinaca.

Žene koje igraju fudbal zbližavaju se za vreme igre,  stvaraju zajedničke priče, umesto da se koncentrišu na individualne stvari.

Kod muškaraca je primećeno kako manje brinu kada igraju fudbal, a deca koja se bave ovim timskim sportom su dobro društveno integrisana, imaju prijatelje, manje problema s roditeljima, i zbog telesne forme nemaju problema s dijabetesom.

Osobe koje su prosečno igrale fudbal tri sata nedeljno kroz razdoblje od tri meseca izgubile su 3,32 kilograma masnoće i dobile 1,68 kilograma mišića.

Nivo lošeg holesterola (LDL-a) se smanjio, igrači su imali bolju ravnotežu, snizili su broj otkucaja srca i poboljšali osetljivost na insulin. Fudbal takođe utiče na gustinu kostiju, i tako štiti osobe od preloma i osteoporoze, piše Ordinacija.

Tagovi: Fudbal , zdravlje

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

BoboVa

Mi smo onda teško bolesni.

9 1

Hotel Yu

Cestitke sta reci samo bravo ,tako se igra za repreze tacinu i drzavu koju predstavljas a ne kako neki odavde. Zato nasi foodbaleri nikada nece nista uraditi dok kod njih vlada duh zajednistva kod nas koje skuplji i ciji ce menadzer da ugura svog igraca Kezman ,Milosevic i kompanija. Hrvati srecno u finalu.

21 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo