Danas: Stranci među najvećim vlasnicima zemlje u Srbiji

Danas: Stranci među najvećim vlasnicima zemlje u Srbiji Izvor: N1

Posle prva tri domaća biznismena, Matijevića, Kostića i Miškovića, najkrupniji zemljoposednici u Srbiji su kompanije iz Irske, Mađarske i Hrvatske, piše list Danas.

Kako su naveli, poziciju broj jedan među srpskim privatnim zemljoposednicima drži Petar Matijević, vlasnik industrije mesa "Matijević", a sa oko 35.000 hektara zemlje on je najveći privatni zemljoradnik u Srbiji.

Na drugom mestu je Miodrag Kostić, koji u svom posedu ima 30.000 hektara zemlje, dok za njim dolazi Miroslav Mišković koji preko svoje kompanije "Delta agrar" obrađuje 14.500 hektara zemlje u Srbiji.

Među stranim kompanijama najviše zemljišta u Srbiji poseduje kompanija uz Irske "Baltik properti investment limited" sa 13.000 hektara zemljišta, zatim Mađarska kompanija "CBA" sa oko 2.650 hektara, a "Žito grupa" Marka Pipunića iz Osijeka ima oko 2.000 hektara zemlje u Srbiji. 

Agroekonomista Milan Prostran kazao je za list da najveću odgovornost za postojanje ogromnih privatnih poljoprivrednih gazdinstava snosi država, koja je veoma jeftino prodavala hektare privatnicima. 

"Država je zemlju prodavala po ceni od 150 do 200 evra po hektaru, a sada je novi vlasnici procenjuju na 20.000 evra po hektaru", kazao je on. 

Sa druge strane, privatizacioni savetnik Branko Pavlović je ocenio da ne vidi ništa sporno u tome da privatni zemljoposednici poseduju toliko zemlje, ukoliko ispunjavaju svoje obaveze i plaćaju rentu državi.

Komentara 37

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

BGD 011

Evo očiglednog dokaza da je SNS sa Vučićem na čelu stetocinsko udruženje koje rasprodaje državu. Jer država bez zemlje nije država. I smešno je kad insistira da treba kupovati "domace". Koje/šta domaće?!☺

2 0

DirektnaBaCHF

Šta ono bi sa restitucijom?Oteto prokleto.

6 0

Sinisa

Poklon tajkunima za razno-razne usluge

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo