Šarčević: Novi naučni centri širom Srbije kroz dve godine

Šarčević: Novi naučni centri širom Srbije kroz dve godine Izvor: Tanjug / Filip Krainčanić

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je, povodom Dana nauke, da njegovo ministarstvo planira u naredne dve godine izgradnju više naučnih centara širom Srbije, poput centra u Petnici.

 Na dodeli nagrada Centra za promociju nauke u Rektoratu beogradskog Univerziteta Šarčević je rekao da je naučni centar u Tršiću već počeo da radi.

"Napravili smo projekat za sledeću godinu za naučni centar u Beloj Crkvi i imamo u vidu u narednih godinu - dve ; izgradnju centara u Ćupriji, Trsteniku, Kragujevacu i Valjevu kao centru za tehničke nauke", rekao je Šarčević.

On je naveo da je budžet Srbije za nauku ove godine veći za 15 osto u odnosu na prethodnu godinu i najavio da će se do kraja godine u skupštinskoj raspravi naći dva nova zakona koji uredjuju sistem finansiranja nauke.

"Jedan zakon se tiče inovacono - naučnih procesa, a drugim se formira Fond za nauku po uzoru na američki fond. U njega će ulagati sva ministarstva koja se na neki način oslanjaju na naučna dostignuća i tehnološki razvoj", kazao je Šarčević.

Prorektor Univerziteta u Bogradu Živoslav Tešić rekao je da su obrazovanje i nauka "izuzetno" skupi.

"Srbija je mala i nerazvijena država, ali naporima resornog ministarstva se trudi da obezbedi maksimalna sredstva za razvoj nauke. U svetu interneta teško je zainteresovati mlade i vratiti ih na obrazovanje i nauku", rekao je Tešić.

Centar za promociju nauke je od 2011. godine dodelio nagrade i finansijsku pomoć za 415 projekata u vrednosti od 96 miliona dinara.

Od 2010. godine Dan nauke u Srbiji se obeležava 10. jula, na dan rodjenja naučnika Nikole Tesle.

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Šojić

O kojim on naučnim centrima mašta, kad ni za postojeće nema novca ? Ne konsultuje naučnu zajednicu i pravi neke nove ekspoziture privatnih visokoškolskih ustanova, sa klimavom akreditacijom. Ko će da mu radi u naučnom centru u Tršiću i kojom naukom da se bavi ? Naučni instituti propadaju, a on gradi nove centre. Neko je ovde lud.

1 0

Ko to tamo zeva

Prvi naučni rad iz tog centra ce nositi naslov :"Razvo i reprodukcijsj naučnih centara za dve do tri godine po sistemu ključ u ruke na bazi know how tehnologije iz vizije ,misije i cilja preCednika". Biće i za izvoz!!!

4 0

Seljak

Sarancevicu, ima i pismenih u Srbiji. Nemoj da ste smesni sa ovim izjavama. To prodajte na sega-mega fakultetima, oni to mozda i progutaju.

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo