Otvoren svetski kongres za pozorišna istraživanja

Otvoren svetski kongres za pozorišna istraživanja Izvor: TANJUG/Tanja Valić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (IFTR) koji je posvećen temi migracija, a koji će u beogradskom Narodnom pozorištu do 13. jula obuhvatiti gotovo hiljadu predavanja i prezentacija, uz prateći program predstava i performansa domaćih i stranih umetnika.

Ona je u ime Vlade Srbije, kao pokroviteljka skupa, poželela dobrodošlicu za više od 1.000 profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišnih i izvođačkih umetnosti iz 54 zemlje, i podsetila da Srbija ima dugogodišnju pozorišnu tradiciju kojom se svi ponose.

"Stoga nam organizovanje ovog prestižnog kongresa pruža priliku da prikažemo naše umetnike i njihove kreativne radove globalnoj publici i da se uključimo u stimulativne razgovore sa predstavnicima raznih kultura i sa različitim gledištima", rekla je Brnabić u Narodnom pozorištu.

Predsednica Vlade je navela da se nada da će kongres učesnicima "omogućiti da vide Beograd i Srbiju onako kako je mi uvek vidimo - kao živu, multikulturnu zemlju na raskrsnici Istoka i Zapada, kao riznicu kulturnog bogatstva i baštine".

"Verujem da ova vrsta kulturne razmene, ova kulturna diplomatija, ne samo što nam omogućava da učimo jedni od drugih i da se razvijamo kao pojedinci, već i da cenimo naše razlike i identitete i razvijemo međusobno poštovanje i bolje načine saradnje. Nadam se, kada budete odlazili iz naše zemlje, da će vas istinski inspirisati naša kultura, umetnost i naš narod", rekla je ona.

Brnabić je ponovila da je uverena da su nauka, umetnost i kultura ključni pokretači društvenog i ekonomskog razvoja, te da je vlada predano radila da stvori okruženje u kojem se kultura, kreativnost i kritično mišljenje neguju i cene.

Predsednica Vlade je iskoristila priliku da učesnike skupa podseti i na najvažnija, međunarondna kulturna dešavanja u zemlji.

Brnabić je podsetila je da je Vlada Srbije u proteklih godinu dana završila renoviranje dva najveća muzeja u Srbiji - Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej i pozvala učesnike tog međunarodnog kongresa da posete oba muzeja u kojima će uživati u najboljoj srpskoj, čak i evropskoj umetnosti i kulturnoj baštini od neolitskog i rimskog doba, kroz srednji vek, do umetnosti 19. i 20. veka.

Dodala je da će u prelepom i modernom zdanju jugoslovenske i srpske umetnosti na ušću Save u Dunav od septembra 2019. godine biti održana najveća retrospektivna izložba svetski poznate konceptualne umetnice Marine Abramović.

"Naročito bih želela da vam skrenem pažnju na BITEF - jedan od vodećih evropskih festivala klasičnog i eksperimentalnog pozorišta, koji se već više od 50 godina održava u septembru svake godine. BITEF je sjajan primer kako su pozorište i performans cvetali u Srbiji tokom poslednjih pola veka. Svima onima koji su zainteresovani srdačno bih preporučila da se vrate u Beograd na 52. izdanje BITEF-a", rekla je premijerka.

Takođe, dodala je da bi učesnici Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja mogli da ostanu u Srbiji na najboljem evropskom muzičkom festivalu EXIT, koji se održava od 12. jula u Novom Sadu, na tvrđavi na Dunavu.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

tacka

nema kulture dok su nekulturni na vlasti.

7 0

losa gluma

ovde postalo normalno da premijerka otvara muzeje i festivale a ministar kulture seoske priredbe. a svi glume intelektualce iako su primitivno-agresivni.

6 1

Kika Bibić

Radni naslov "svi premijerkini sakoi".

7 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo