Obeležava se 75 godina od početka izrade nuklearnog oružja

Obeležava se 75 godina od početka izrade nuklearnog oružja Izvor: Tanjug/The Albuquerque Journal via AP, File

Nekada tajna pustinjska baza Los Alamos u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko obeležava 75 godina od kada je naučnik Robert Openhajmer pozvao istaknute stručnjake u to mesto radi izrade prvog nuklearnog oružja u svetu.

Godišnjica se obeležava u jeku priprema nacionalne biblioteke "Los Alamos" za promenu rukovodstva, prenela je agencija AP.

Iz Los Alamosa je saopšteno da je laboratorija proslavila godišnjicu u julu različitim manifestacijama.

Direktor te laboratorije Teri Volas rekao je da su SAD vođene inicijalnim planom povezivanja talentovane radne snage za rešavanje nekih od najtežih problema u svetu.

Tokom 1940-ih naučnici koji su radili u tada tajnoj pustinjskoj bazi Los Alamos, razvili su atomsku bombu u okviru Projekta "Menheten" pred kraj Drugog svetskog rata.

Taj tajni program je obezbedio obogaćeni uranijum za atomsku bombu. U projekat su bile uključene i laboratorije iz Ouk Ridža u državi Tenesi i Hanforda u Vašingtonu.

Dve atomske bombe bačene su na japanske gradove Hirošima i Nagasaki, čime je okončan Drugi svetski rat. Više od 210.000 ljudi je poginulo u dva japanska grada, a milioni su godinama umirali od radijacione i drugih bolesti izazvanih atomskim zračenjem.

Robert Openhajmer, Los Alamos Izvor: Tanjug/AP Photo/File

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Katarina

Pametan bi ovoga trebalo da se stidi, a ne da proslavlja. E, planeto Zemljo!

9 2

Milos

I naravno za 75. godisnjicu Rusi su napravili Sarmat, oruzje koje je 20ak godina ispred americkih nuklearki tako da Ameri mogu da slave 55. godina lagano

10 11

TataMata

Zlo

20 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo