Vanredna situacija zbog poplava u Čačku i još devet opština

Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je večeras da je zbog obilnih padavina vanredna situacija na snazi u Čačku i još devet opština u Srbiji i da će pripadnici Sektora pratiti situaciju u toku noći.

Izvor: N1

"Istakao bih da nije bilo povređenih, kao i da u ovom trenutku nema ugroženih ljudi", rekao je Marić, a preneo MUP.

On je naveo da je najviše problema bilo u Aranđelovcu, gde je tokom protekle noći evakuisano pet osoba, dok je u ostalim mestima bilo oštećenja infrastrukture, odnosno puteva, mostova i prilaznih saobraćajnica.

U opštini Kosjerić stanje normalizovano pošto je juče tokom popodnevnih časova došlo do začepljenja atmosferske kanalizacije u samom Kosjeriću i propusta vode u mesnim zajednicama Galovići i Brajkovići. 

"Pripadnici Sektora za vanredne situacije u otklanjanju posledica poplava trenutno pumpama izvlače vodu iz poplavljenih domaćinstava, uklanjaju stabla koja remete normalno funkcionisanje saobraćaja i sa predstavnicima lokalnih samouprava preduzimaju sve mere za normalno funkcionisanje u mestima u kojima je pala veća količina kiše", naveo je MUP.

Dodaje se da pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, sa ostalim službama zaštite i spasavanja, prate situaciju na terenu i u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda preduzimaju sve operativne i preventivne mere na odbrani od poplava.

Komunalne ekipe su na terenu, otklanjaju štetu, pomažu mještani i privrednici, javlja RTS.

U Ljigu je trenutno najkritičnija situacija u Mesnoj zajednici Kozelj kojoj je nemoguće prići. 

"Neprohodan je put Ljig-Kozelj, pa je nemoguće prići toj mjesnoj zajednici. Ono što je najvažnije je da nema ljudskih žrtava", rekao je predsjednik opštine Ljig Dragan Lazarević.

On kaže da je popustila brana u Gorašima, koja je napravila veliki problem, ne samo u Kačerskom kraju, nego na celoj teritoriji opštine Ljig. U ostalim mjesnim zajednicama u opštini Ljig poplavljena su neka domaćinstva i usevi, oštećeni su putevi i mostovi, ali za sada nema većih problema. 

Nevreme koje je prethodne noći zahvatilo područja gornjomilanovačkih mesnih zajednica Trudelj i Dragolj nanelo je veliku štetu infrastrukturi, a u tim selima proglašena je vanredna situacija. U tom području nema životno ugroženog stanovništva, ali meštani nemaju struju. 

U Čačku su najugroženija naselja Kulinovci, Atenica, Trnava i Loznica, jer je voda prodrla u podrume i suterene u skoro stotinu kuća.

Nabujale Loznička, Atenička i Trnavska reka nosile su mulj i blato. Na terenu su ekipe Gradskog štaba za vanredne situacije koji pokušavaju da naprave propuste kako bi se voda povukla.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Naravoučenije !

Ulažite u vodoprivredu dok ne bude kasno.

123 0

E Bre...

kasno je,cenim ja. Svake godine nova drama a stara pamet...

2 121

Novljanka

Opsti potop.. 😢

49 158

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo