Papović: Potrošači moraju da imaju pravo na kolektivnu tužbu

Papović: Potrošači moraju da imaju pravo na kolektivnu tužbu Izvor: N1

Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača zalaže se vraćanje kolektivne tužbe u propise o potrošačima. Predsednik te organizacije Goran Papović kaže da bi ta mera pružila građanima bolju zaštitu i mogućnost da naplate nematerijalnu štetu.

Kolektivna tužba je 2013. godine izbačena iz naših propisa, jer je Ustavni sud proglasio neustavnom čitavo poglavlje zbog loše formulacije, rekao je Papović u Danu uživo. Od tada, dodaje, niko se nije bavio vraćanjem tih propisa.

"Da potrošači ne budu zbunjeni, i dalje postoji princip kolektivne zaštite, ali nema kolektivne tužbe, niti kolektivne nadoknade...Vi možete da dobijete svoj uloženi novac nazad, ali postavlja se pitanje - šta je sa nematerijalnom štetom", kaže Papović.

Govoreći o nekoliko slučajeva u kojima su turističke agencije ostavile putnike bez aranžmana i sličnim slučajevima, Papović kaže da oštećeni jedino mogu da podnesu pojedinačne tužbe.

Sve se svodi na pojedinačne tužbe...Ono što u ugovoru piše, naravno mora da se nadoknadi iz garancija...ali to je sve. Efekat preporuka je nikakav. Mišljenje i potrošača i naše organizacije je 'šta znači da ja vama kažem nemojte više to da radite i vi kažete neću više, časna reč, kaže Papović.

Napominje da u Srbiji posluje više od 500 turističkih organizacija.

"Zar vam to ne ukazuje na neki biznis? Nemoguće da imate i na stotine klanica...nisu to sve klanice, nisu ni ovo sve agencije", kaže Papović.

Problem sa kolektivnom zaštitom je, kako je rekao, što morate da imate 10 ili više potrošača sa istim predmetom, recimo, da biste pokrenuli upravni postupak.

"A ti postupci traju i potrošači od toga nemaju ništa", kaže gost N1.

Papović naglašava da je prvi korak da se kolektivna tužba vrati u zakon o parničnom postupku.

"Da imamo pravo na parnično pokretanje kolektivne tužbe. Sledeći je da veći deo, kada je u pitanju kolektivna tužba, prebacimo u Komisiju za zaštitu konkurencije, ne može to da radi ministarstvo, to je sukob interesa", kazao je Papović.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

Izvor: N1

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Le

Osteceni smo od jedne turisticke agencije . Letovanje u junu 2018.upropasceno . Gradjevinski radovi u kuci u kojoj nas je agencija smestila da provedemo dugo zeljeni odmor. Svi smo ogorceni . Preduzimamo mere , ali nema pomoci institucija. Zasto nam se ne pomogne i zasto se dozvokjava turistickim agencijama da ovo rade sa korisnicima usluga. Mora da radi turisticka inspekcija , Agencija za zastitu potrosaca. Od JUTE ne ocekujemo nista.

20 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo