Lociran potonuli trajekt, olupina na dubini od 500 metara

Lociran potonuli trajekt, olupina na dubini od 500 metara Izvor: Tanjug / AP, Binsar Bakkara

Indonezija je po svoj prilici locirala trajekt koji je prošle nedelje potonuo u dubokom vulkanskom jezeru ali će joj biti potrebna medjunarodna pomoć da bi izvadila olupinu, saopštila je danas indonežanska agencija za potragu i spašavanje.

Na trajektu je bilo oko 200 ljudi, pet puta više od predviđenog broja, a samo njih 18 je preživelo nesreću na jezeru Toba 17. juna.

Agencija je juče navela da se objekat koji bi mogao biti olupina trajekta nalazi na dubini od 490 metara. Pronađeno je samo nekoliko tela a zvaničnici su rekli da su mnoge žrtve verovatno u potonulom brodu.

 Šef agencije, koji koristi samo ime Sjaugi, rekao je u intervjuu da će za izvlačenje trajekta biti potrebna međunarodna pomoć.

Indonežanska mornarica je rasporedila svoje sonare u petak. Ronioci su u hladnim i mračnim vodama jezera mogli da dođu samo do dubine od 50 metara.

Iako su rođaci žrtava kritikovali način na koji se potraga odvija, Sjaugi je rekao da je "sve uloženo" u potragu.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da izvučemo olupinu. Budući da nemamo robote, pokušavamo da ih dobijemo od drugih zemalja ali najveći broj ima alate koji mogu da podignu brod sa najviše 100 metara dubine i olupina prvo mora biti isečena", rekao je Sjaugi.

Prema njegovim rečima, najvažnije je povratiti tela što je moguće više žrtava.

Nesreće trajekata su uobičajene u Indoneziji, arhipelagu od preko 17.000 ostrva, a najčešće je krivo slabo pridržavanje bezbednosnih standarda.

Jezero Toba, koje je nastalo na mestu drvnog supervulkana, popularno je turističko odredište na Sumatri i jedna od lokacija koje vlada u Džakarti promoviše domaćim i stranim turistima.

Tagovi: Indonezija , trajekt

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Građanin

A šta su ronioci radili na 50m, kad je dubina 490m? Malo da pokvase opremu?

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo