Navijački karneval iza kulisa Mundijala

Ruski gradovi domaćini Mundijala ovih dana nisu samo mesta okršaja svetskih fudbalskih ekipa, nego i poligon svojevrsnog navijačkog praznika.

Izvor: N1 / Agencije

Neformalno takmičenje u pesmi, plesu i kostimima. Navijački karneval je u punom jeku.

Sve je u znaku fudbala - pa čak i tradicionalne ruske lutke - popularne babuške.

I dok navijači nestrpljivo iščekuju rezultate utakmica njihovih timova, priča se da jedan pufnasti prorok može da ih predvidi unapred - mačak Ahilej je oficijalni prorok prvenstva, a kolege u poslu ovih dana su mu i vidovita vidra, pa čak i porodica polarnih medveda.

Za Iranke koje su stigle u Rusiju rezultati nisu najvažnija stvar. Jedna Iranka kaže da je prvi put u životu deo sportskog spektakla. U njenoj domovini, ženama je zabranjen ulaz u sportske arene.

"Fantastično je, nikada ranije nisam imala ovakvo iskustvo, ovo mi je prvi put da sam na stadionu", priča jedna od njih.

Oko 2000 kilometara - toliko je prešla grupa fanova na putu od Ciriha do Kalinjingrada. Putovanje u jarko crvenom traktoru iz 1964. godine, samo da bi bodrili nacionalni tim.

A ruski navijači nisu morali da putuju, što ne znači da je njihov navijački žar manji. Jedan umetnik napravio je grafit u čast ruskog trenera.

Korak dalje otišao je jedan momak iz Argentine - svog omijenog fudbalera Mesija nosi ne samo u srcu - nego i na koži.  "On je najbolji igrač i dobra je osoba - to je jednako važno. Tetovažu sam radio kod Roberta Lopeza - majstora kod kog se tetovira i Mesi", kaže njegov obožavalac Karuzo.

Kućni ljubimac mladog ruskog bračnog para - koji čak ni ne vole fudbal - takođe nosi ime Mesija. U pitanju je jedna slatka puma. "Šta više - ne znamo ni pravila fudbala. Ali puma je bila nazvana tako i pre nego što smo je usvojili, pa smo odlučili da ne menjamo ime. Zbog našeg Mesija sad navijamo za Argentinu", kažu.

Primer da najvažnija sporedna stvar na svetu može da bude važnija od politike - princeza Hisako je prva članica japanske kraljevske porodice koja je kročila na tlo Rusije od 1916 godine. Razlog - Rusija i Japan formalno su i dalje u ratu oko Kurilskih ostrva.

"Eto, desilo se da sam ja prva iz kraljevske porodice u poseti Rusiji posle 102 godine, ali moram da kažem da mi je to velika čast", navodi princeza Takamado.


Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stevan Čiča

Narodu 'leba i igara!

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo