Facebook počinje da naplaćuje članstvo u grupama?

Facebook počinje da naplaćuje članstvo u grupama? Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Popularna društvena mreža uvodi novost koja bi mogla da izazove buru među korisnicima i napuštanje Facebooka.

Facebook je najavio početak pilot projekta koji za cilj ima naplaćivanje članstva u Facebook grupama.

Kao razlog promene svoje dosadašnje politike bazirane na besplatnoj usluzi navode želju da pruže podršku administratorima grupa koji svojim trudom i svakodnevnim angažmanom doprinose kvalitetu i raznolikosti društva.

"Podstaknuti upitima pojedinih admina Facebook grupa, odlučili smo da je došlo vreme da im pružimo podršku kako bi svoj kvalitetan rad mogli da nastave u finansijski sigurnijem okruženju", stoji u zvaničnoj izjavi kompanije Facebook.

Pilot projekt koji započinje u petak, biće implementiran na nekoliko Facebook grupa čiji će korisnici dobiti obaveštenje da za dalju participaciju u grupi moraju da plate članarinu.

Prema javno dostupnim informacijama, mesečnu cenu korišćenja svojih platformi će određivati sami administratori, a one će se kretati u rasponu od 4,99 do 29,99 američkih dolara. Pretplata će biti izvršena na jednostavan način – uplatom traženog iznosa putem Facebook aplikacije na iOS i Android telefonima.

"Smatramo da će mera koja je preduzeta da se administratorima omogući zarada za njihov angažman održavanja grupa na kraju doprineti i razvoju digitalne zajednice", stoji u saopštenju.

Tagovi: Facebook , grupa , plaćanje

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Spiridon Kopicl

Svet se potpuno okrenuo naopako, kao kada kupite pristup beta verziji neke igre da bi mogli da pronalazite bagove. Platis da bi radio za dzabe. Tako i ovo.

8 1

Kostica

Da, da, i sve će te pare ići adminima kao nagrada za njihov samopregoran rad. How yes no! Meni više liči da je reč o lakšem praćenju grupa, jer onog trena kad uplatiš lovu, put novca postane trackable, a samim tim i izvor finansiranja. Što bi rekao Deep Throat u filmu "Svi predsednikovi ljudi" - follow the money. A, dakako, nije zgoreg dodatno i zaraditi, neć' se baci.

10 0

Milos

Jedini razlog sto i dalje koristim fb su upravo odredjene grupe... Cukerberže neces nase pare dobiti! Svi na VKontakte predjite

28 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo