Opozicija traži sednicu o Kosovu: Vučić se krije iza sukanja

Opozicija traži posebnu sednicu Skupštine Srbije o Kosovu. Veruju da predsednik Aleksandra Vučić ulazi u odlučujući fazu dijaloga sa Prištinom, bez konsultacija sa parlamentom i platforme na osnovu koje bi pregovarao. Zato od predsednika i Vlade traže da informišu parlament o toku i sadržaju pregovora.

Izvor: N1

"Tema o kojoj se govori svuda u svetu, u Briselu, EU, UN, samo ne u Skupštini Srbije", kaže Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Nova Srbija - pokret za spas Srbije.

Zato opozicija traži da Kosovo bude tema na posebnoj skupštinskoj sednici.

"Smatramo da je Skupština Srbije pravo i jedno mesto gde će se raspravljati o sudbini Kosova i Metohije", navela je poslanica Sanda Raškovuić Ivić (Narodna stranka).

"Nije ovo za nas dnevnopolitička tema. Ovo je tema koja se tiče budućnosti Srbije, ovo je tema koja se tiče svakog građanina Srbije", odgovara Đorđe Milićević iz SPS.

N1: Da li bi onda o toj temi trebalo da se razgovara u parlamentu. To traži opozcija, da dobije odgovore predsednika i Vlade, jel biste Vi taj zahtev podržali?

Milićević: "Ja sam Vama rekao da je za nas nedopustivo da se pitanje Kosova i Metohije svodi na nivo dnevne politike, zarad sticanaj političkih poena, što je evidentan pokušaj pojedinih opozicionih politčkih partija".

Nije sticanje političkih poena, već potreba da se o teškim temama vodi dijalog, odgovara opozicija.

"Apsolutno bez ikakve rasprave će se doneti velike odluke koje će biti štetne i za Srbe na Kosovu i za Srbiju u celini, bojim se i za ceo Balkan", ocenjuje Zoran Živković iz Nove stranke.

A Milićević dodaje: "Unutrašnji dijalog podrazumeva da i kada izađete ovde u hol i kritikujete ponudite i neko rešenje. Mi ne vidimo da postoje rešenja i predlozi, postoji samo kritika..."

Na meti opozicione kritike danas najviše predsednica Vlade - zbog izjave da je Kosovo "bilo Srbija".

"Srpski Pokret Dveri traži hitnu ostavku predsednika Vlade Republike Srbije Ane Brnabić zbog protivustvanog delovanja i narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Neko mora da zaustavi predsednika Vlade na ovom putu u izdaju i veleizdaju kojim je pošla", rekao je predsednik Dveri Boško Obradović.

Što je za Dveri veleizdaja, za Narodnu stranku je probni balon.

"Vidimo da se vajni Aleksandar Vučić, kao predsednik Srbije, krije iza ženskih sukanja i da pušta balone", navodi Sanda Rašković Ivić.

Na proveri pred parlamentom, kada je reč o kosovskoj politici, izvršna vlast bila je pre punih pet godina, u januaru 2013. kada je Skupština usvojila Rezoluciju o osnovnim principima za razgovore sa Prištinom, pa u aprilu iste godine kada je posle potpisivanja Briselskog sporazuma izglasan izveštaj tadašnje Dačićeve Vlade o briselskim pregovorima.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Трагикомично

Улазак у НАТО,па у ЕУ и тако редом.

3 82

Srbin

pod hitno

1 135

umpah-pah

o cemu vi pricate? moja cerka je otisla (pobegla) u inostranstvo, da se vise nikad ne vrati! kakvo kosovo, kakvi bakraci?

76 231

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo