Predsednik zahvalio Liberiji i pozvao Žorža Veu u Srbiju

Predsednik zahvalio Liberiji i pozvao Žorža Veu u Srbiju Izvor: Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je ministru spoljnih poslova Liberije Gbezongaru Miltonu Findliju na odluci te zemlje da poništi priznanje nezavisnosti Kosova.

Vučić je u razgovoru izrazio želju da Srbija i Liberija, uprkos udaljenosti, uspostave bliže veze i saradnju, i pozvao predsednika Liberije i nekada jednog od najboljih fudbalera sveta Žorža Veu da poseti Srbiju, saopštila je pres služba predsednika Srbije.  

Vučić i Findli su ocenili da postoje velike mogućnosti za saradnju u različitim oblastima, medju kojima su poljoprivreda, energetika i obrazovanje.  

U saopštenju se navodi da je najavljeno da će studenti iz Liberije dolaziti na školovanje u Srbiju, u okviru programa za stipendiranje stranih studenata.  

Gojković: Liberija se pridružila grupi prijateljskih zemalja

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sastala se sa ministrom inostranih poslova Liberije Gbezongarom Miltonom Findlijem i zahvalila na odluci da ta zemlja povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, saopšteno je posle sastanka u Beogradu.  

Gojković je naglasila da se tom odlukom Liberija pridružila grupi prijateljskih zemalja koje su povukle priznanje, ističući da je to izuzetno značajno za Srbiju i ukupan proces dijaloga sa Prištinom.  

Ona je ukazala da poseta ministra spoljnih poslova Liberije ima izuzetan značaj u sklopu tradicionalno prijateljskih odnosa i saradnje na koju je Srbija ponosna i da će naredne godine biti obeleženo 60 godina od uspostavljanja saradnje dve države.  

Gojković je podsetila da je upravo u zgradi Doma Narodne skupštine održana osnivačka konferencija Pokreta nesvrstanih, a da Srbija danas ima strateški cilj jačanja i obnavljanja saradnje sa zemljama afričkog kontinenta na bilateralnom i multilateralnom planu, posebno u obrazovanju, privredi, poljoprivredi, industriji, trgovini, zdravstvu, obrazovanju i kulturi.  

Ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findli istakao je da Liberija želi da unapredi i konkretizuje saradnju sa Srbijom u brojnim oblastima, kao što su privreda, poljoprivreda, turizam, i založio se za jačanje saradnje na parlamentarnom nivou, kao posebno važnog segmenta odnosa dve države.  

Ministar informisanja, kulture i turizma Len Judžin Nagbe je ukazao da Srbija i Liberija imaju tradicionalno dobre odnose još od Pokreta nesvrstanih i da aktuelno unapređenje odnosa ne predstavlja početak već nastavak te saradnje.  

On je naglasio da je važno da se razmotre konkretne mogućnosti unapređenja saradnje u interesu obe države i njihovih građana, kao i da postoji obostrani interes i dobra volja za to, navodi se u saopštenju kabineta presednice Skupštine Srbije.

Tagovi: Liberija , Kosovo

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zemunka 3 Generacije

Zoa Srbine

0 148

Krang

Pre svega - ljudi.

84 0

Milica

Neka nauce velike svetske sile kako se pokazuje postovanje i kako se svaka greska da ispraviti.

140 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo