Slučaj "Cvetković": Zamerka novinara - uticaj politike

Zbog brojnih kontroverzi u vezi sa slučajem nestalog novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovica, u Beogradu je održan hitan sastanak Radne grupe za zaštitu novinara.

Izvor: N1

Predstavnici medija nakon sastanka navode da su zadovoljni postupanjem policije i tužilaštva u ovom slučaju, ali zameraju mešanje politike, ponavljajući da je od izuzetne važnost da se rasvetle sve okolnosti tog događaja.

Da li je Stefan Cvetkovic prošle srede kidnapovan, kako on tvrdi, ili je lažirao otmicu kako sumnja tužilaštvo - odgovora na ovo pitanje još uvek nema, ali je ceo slučaj okupio predstavnike tužilaštva, policije i novinarskih udruženja na sastanku radne grupe za zaštitu novinara.

"Informisali o dosadašnjem toku istrage i ja iskreno verujem da je sastanak protekao u jednoj konstruktivnoj i kvalitetnoj diskusiji i verujem da ćemo uskoro ponovo sesti za isti sto i nastaviti razgovore koje se tiču pitanja kada je reč o bezbednosti novinara", kaže državna sekretarka MUP-a, Biljana Popović Ivković.

Nove detalje o celom slučaju ne žele da iznose ni predstavnici ministarstva ni novinarskih udruženja.

"Predstavnici policije i tužilaštva su nama izneli infomarcije na osnovu kojih oni sumnjaju da je otmica lažirana, ja ne bih voleo da iznosim te informacije, ali meni to deluje uverljivo", rekao je Dušan Telesković, član Radne grupe iz UNS-a.

"Sva udruženja su praktično zadovoljna postupanjem zvaničnih državnih organa tu mislimo na MUP i na tužilaštvo. Mi smo izneli neke primedbe na mešanje politike u celu stvar, ali to nije stvar ove komisije, o tome će se na drugom mestu i na drugačiji način", dodao je Dragan Janjić, ispred NUNS-a.

Zajednički stav novinarskih udruženja je i da ovaj slučaj mora da bude što pre u potpunosti razjašnjen.

"Ako ostane nerešen slučaj i ako ostane polarizacija na više nekakvih scenarija to će predstavljati veliki problem za bezbednost novinara i za kredibilitet i naše profesike, ali i za kredibiltet policije, tužilaštva, ali i svih državnih organa", rekao je Veran Matić, iz Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Sastanku radne grupe prisustvovali su kao posmtrači i predstavnici OEBS-a u Srbiji.

Komentara 24

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Naivni Srbin

Ono sto je u celoj ovoj prici jasno je to da akciju OTMICE ili navodne OTMICE nije izveo jedan covek.Logicno je zakljuciti da postoje dve opcije... 1- Autor otmice je sam Cvetkovic sa saradnicima.(motiv nejasan) 2-Autor otmice je neka od sluzbi koje vrsljaju po nasoj zemlji i izvode razne akcije. (motiv je za sad nama nejasan ali ako je neka sluzba u pitanju onda ce motiv isplivati)

267 0

Drugačije Mišljene

Ko još uvek ne razume, ovaj slučaj jeste politički i zato toliko primesa politike u njemu. Dame i gospodo novinari morate svoje redove da očistite od štetotičina. Vi jako dobro znate ko su oni među vama.

60 1

Vladan

Na žalost, živimo u "državi" gde je nasilje način ponašanja. Pritisci na sve one koji ne misle ispravno su ogromni, zato imamo raspad sistema, totalno nefunkcionisanje svega onoga što bi država trebalo da obezbedi. Kindapovanje novinara koji se zamerio vlastodršcima je očigledan prikaz načina delovanja: pojave se političari koji ga unapred osude, pa ga onda policija "traži" i tužilaštvo ispituje slučaj... Zar nikome nije sumnjivo što se posle "nestanka" pojavi predsednik države i šefovi policije i tajne policije da traže novinara?! Osim ako sve samo nisu organizovali, a "konačno rešenje" (kao kod Ćuruvije) su sprečili neki ipak noralni novinari...

16 202

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo