Zrenjanin i dalje bez pijaće vode, situacija "suluda"

Skoro mesec dana prošlo je od kako je objavljeno da su investitor postrojenja za preradu vode u Zrenjaninu i Vlada Srbije postigli dogovor u vezi sa otkupom pomenute fabrike, ali stvar se još uvek nije pomakla s mrtve tačke. Po svemu sudeći, novac za otkup moraće da obezbede građani Srbije, u raspletu situacije koju premijerka naziva suludom.

Izvor: N1

Iz česmi Zrenjaninaca još uvek teče otrovna voda, iako u tom gradu više od godinu dana stoji ganc nova fabrika koja bi mogla da je pretvori u pijaću. Grad je, naime, potpisao nezakonit ugovor, investitor tvrdio da oni nisu čitali propise, a za ceo posao garantovala je Vlada Srbije na čelu s Aleksandrom Vučićem. Njegova naslednica sada je delegirana da "vadi fleke", ali priznaje da ni sama ne razume šta se zapravo zbilo.

"Mislim da je neverovatna situacija. Ako opet mogu da iskoristim termin koji nekad koristim – mislim da je suluda. Mislim da je neverovatno kako smo došli dovde", ocenila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Zrenjaninska opozicija, ujedinjena u jedan građanski front, dodaje još jedno pitanje - ko je odgovoran? Zbog zavrzlame sa pijaćom vodom podneli su i krivičnu prijavu protiv NN lica i dodaju - dokaza za pokretanje postupka ima i više nego dovoljno.

"Ugovor je potpisan 2015. godine – kako je moguće da se država tek sada setila da je to neverovatna situacija, kada postoji jedan ozbiljan pritisak javnosti u gradu Zrenjaninu, jer je informacija o ovome izašla u medijma na republičkom nivou. Nije dovoljno reći da je ovo sramotna situacija, neko za nju mora i da odgovara", izjavio je Dušan Kokot iz Građanske inicijative "Zajedno za vodu".

 Isti zahtev ima i premijerka, koja poziva nadležne da utvrde ko je dozvolio da fabrika bude izgrađena mimo zakona. Prvi čovek Zrenjanina ne oseća se prozvanim, ne zna za koliko novca će fabrika biti kupljena, niti kome će račun biti ispostavljen.

"Ne znam koliko će biti plaćeno, to se procenjuje. Vlada Republike Srbije koordinira ceo ovaj slučaj, tako da – verovatno ćemo vrlo brzo znati", kaže Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

N1: A ko će platiti? Još uvek ne znate?

"Ne", odgovara Janjić.

"Grad Zrenjanin nema sredstva za to. Znači, moraće da se izdvoje sredstva iz budžeta Republike Srbije", rekla je Brnabić.

Premijerka kaže, takvo rešenje bilo bi pragmatično, jer fabrika već postoji. Problem, kako saznajemo, predstavlja činjenica da je postrojenje izgrađeno pomoću kredita, i ne zna se ko će morati da podnese dugoročne obaveze prema banci.

Direktor kompanije "Zilio" Nenad Obradović nije želeo pred kamere N1, ali nam je telefonom napomenuo da će postrojenje probni rad početi u narednih deset dana. Šta će biti nakon toga, nije poznato, jer iako kaže da je procena vrednosti fabrike završena, istovremeno tvrdi da o potencijalnoj ceni još uvek nije bilo reči.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Naivni Srbin

Ma siguran sam da se nasi vrli politicari ovde nisu upleli u kolo KORUPCIJE nego se eto desilo da neko malo pogresi pa ce eto GRADJANI malo opet da plate nastalu stetu ali biti ce im lakse kada pomisle kako se njihovo demokratski izabrano rukovodstvo bori da gradjanima bude bolje i da gradjani budu bezbedni.

22 275

Vagar

Od ukupno proizvedene vode za piće i hranu se potroši manje od 5%,a za pranje,zalivanje i veliki rastur u distribuciji sav ostatak.Suluda je bila ideja u startu da se kupi tehnologija koja će da svu vodu prečisti i istu pusti u stogodišnje zagadjene cevovode.Nadalje pitanje je koliko će preradjena voda biti ispravna za piće i koliko dugo i ko ċe to moći da plaća.?

21 278

Naivni Srbin

Ne sekiraj se.Sad ce Ana sve to caskom da digitalizuje i Zrenjaninci ce dobiti cistu planinsku digital-izvorsku vodu.

26 282

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo