Usvojeni zakoni o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi

Usvojeni zakoni o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi, kao i izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama. Takođe, usvojene su i izmene i dopune Zakona o javnim agencijama i izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi koje predviđaju veće uključivanje građana u donošenje odluka i efikasniji rad gradova i opština, u okviru čega će se gradjani pitati i šta u njihovom mestu treba da se gradi.  

Usvojene izmene i dopune omogućavaju uključivanje građana u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave, odnosno građani će imati mogućnost da kažu šta da se gradi.

Predviđeno je i da pet odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom dovoljno da pokrene građansku inicijativu.  

Izmenama i dopunama je predviđeno da minimalni rok za sazivanje sednice Skupštine opštine ili grada bude 24 časa.  

Predviđeno je smanjenje broja lokalnih funkcionera, odnosno broj funkcionera će biti u skladu sa brojem stanovnika opštine ili grada, a u cilju veće efikasnosti.  

Opštine i gradovi se podstiču na saradnju i zajedničko obavljanje poslova poput komunalnih i inspekcijskih.

Izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, kojima se gradjanima omogućava da u matične knjige upišu promenu pola i dobrovoljan upis podatka o nacionalnoj pripadnosti.

Izmene predviđaju da se podaci iz Registra matičnih knjiga vode u elektronskom obliku, a da građani, gde god se nalazile u Srbiji ili van nje, mogu da dobiju izvode iz matičnih knjiga.

Izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu.

Izmene i dopune Zakona o javnim agencijama

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o javnim agencijama i novi Zakon o platama u javnim agencijama i drugim organizacijama koje osnivaju Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, a kojima se nastavlja uskladjivanje radnih odnosa i plata zaposlenih u celom javnom sektoru.

Predviđeno je da se u javnim agencijama uspostavlja obavezni javni konkurs pri zapošljavanju i provera znanja kandidata i jačanje stručnosti članova upravnih odbora i direktora.

Kako se navodi, jedino lica sa devet ili pet godina radnog iskustva iz oblasti rada agencije mogu biti imenovana na ove funkcije sa ograničenim trajanjem i brojem mandata i direktor ne može da bude funkcioner političke stranke.

Predviđeno je stvaranje mehanizma za sprečavanje sukoba interesa zaposlenih, kao i usklađivanje plata zaposlenih u javnim agencijama sa Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i platama drugih zaposlenih u javnom sektoru.

Izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koje jasnije definišu njihova ovlašćenja, smanjenje prekomerne politizacije i transparentniji rad nacionalnih saveta.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Izmene zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma previđaju da se u mestima i gradovima u kojima nacionalna manjina dostiže 15 odsto ukupnog stanovništva nazivi ulica, trgova, naseljenih mesta i drugi toponimi ispisuju na jeziku te manjine.

Zakonom je obezbeđena i mogućnost da se manjinski narodni poslanici u Skupštini Srbije obrate na svom jeziku.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije.

U Skupštini je reporterka N1 Emina Kovačević:

Izvor: N1

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pavle

Slažem se da je dopuna ovog zakona trebala jer je potrebno da se građani uključe u rad lokalne uprave i samouprave.

131 12

Optimista

Hocu svog poslanika! Hocu da glasam za ime i prezime, a ne za stranacku listu i njenog predsednika iz BG. Svaka opstina 1 poslanik u drzavnom parlamentu!!!! Pa da poslanik polaze racun gradjanima koji su ga birali, a ne stranci!!!!

82 341

Келт

сам број дислајкова по ко зна који пут показује да сте рекли добру ствар а да је ботовима наложено да делују. Само напред, доле власт.

47 142

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo