Sobranje ratifikovalo sporazum sa Grčkom u vezi sa imenom

Sobranje ratifikovalo sporazum sa Grčkom u vezi sa imenom Izvor: N1, arhiva

Makedonsko Sobranje ratifikovalo je sporazum sa Grčkom u vezi sa imenom. Za sporazum su glasali svi prisutni poslanici, njih 69, dok najveća opoziciona stranka VMRO DPMNE nije prisustvovala sednici. Ispred parlamenta održan je večeras manji protest, a veliko okupljanje najavljeno je za subotu.

Premijer Zoran Zaev pozvao je na početku sednice poslanike da ratifikuju dogovor sa Grčkom, jer on označava početak kraja neizvesnosti Makedonije i potvrđuje makedonski identitet.

"Imamo dogovor sa jasnim obeležjem našeg makedonskog identiteta, našeg makedonskog jezika, za vek vekova", rekao je on na početku sednice parlamenta, kojoj ne prisustvuju poslanci opozicione VMRO DPMNE, koji za taj dokument tvrde da je kapitulantski i da je "izdaja nacionalnih interesa". 

Zaev je istakao da je dogovor o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije dostojanstveno rešenje za obe strane i da Makedonija nikom ništa nije poklonila.

"Nikome nismo ništa poklonili, niti je neko uzeo nešto kada smo se dogovorili za geografsku odrednicu. Ovo je hrabar korak u interesu budućnosti gradjana i naše dece, za spokojnu budućnost. Hajde da odbacimo manipulacije i izolaciju, i da damo šansu dogovoru", rekao je makedonski premijer.

Zaev je istakao da je dogovor sa Grčkom podržala cela međunarodna zajednica i da Makedoniji otvara "sva vrata" evropskoj budućnosti, kao i da očekuje da dobije datum za početak pregovora na predstojećem Savetu EU. Konačnu reč o dogovoru sa Grčkom, rekao je Zaev, daće građani Makedonije na referendumu. 

Vlada Makedonije i Skupština su prekršili ustav, poslovnik i zakonske procedure, želeći da proguraju antdržavni i antiustavan dogovor koji nije u skladu sa interesima građana, poručuju iz VMRO DPMNE.

U Skoplju je reporterka N1 Gordana Bjeletić:

Izvor: N1

Ivanov: Neću potpisati, mogu odmah da me smene

Podsetimo, parlamentarna većina će tražiti impičment predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, ako ne potpiše dogovor sa Grčkom, a građani na referendumu se izjasne pozitivno, to je izjavio premijer Makedonije Zoran Zaev za TV "Kanal 5".

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je premijera Zaeva da odmah pokrene postupak za njegov opoziv, jer ostaje pri odluci da neće potpisati dogovor sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonije. 

"Pozivam Zaeva da sa istom dvotrećinskom većinom, koja je potrebna za promenu Ustava Makedonije, odmah pokrene postupak za utvđivanje odgovornosti predsednika Republike", navodi se u izjavi Ivanova.

Kako je istakao predsednik Makedonije, njegov stav u vezi "štetnog dogovora oko imena ostaje nepromenjen i pored svih iznetih pretnji i pritisaka". 

Ispred parlamenta održan je večeras manji protest, a veliko okupljanje najavljeno je za subotu.

Sinoć je bilo protesta opozicije, ali su bili mirni.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Lemi

Pa i na ovoj vesti rade nasi botovi. O Josipe Broze ustani iz groba da vidis kakvog Srbija ima diktatora. Ti si bio mala maca. P. S. Srecno Makedonci. Nažalost bolji zivot ocekujte kad pobegnete sa Balkana.

17 1

Goran

Bravo Makedonci i ste potpisali kapituaciju!

5 19

peta dorČolska šesta lička cipela bečka igra mečka

Goran ili Griška?

78 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo