SAD se povlače iz Saveta UN za ljudska prava

SAD se povlače iz Saveta UN za ljudska prava, saopštila je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli, dodavši da ta organizacija "nije vredna svog imena". Dok Rusija kritikuje odluku, Izrael potez SAD nazvao "hrabrim".

Izvor: N1

Najnovije povlačenje SAD iz neke međunarodne institucije dolazi dan pošto je komesar UN za ljudska prava osudio administraciju američkog predsednika Donalda Trampa zbog razdvajanja dece od roditelja ilegalnih imigranata na granici s Meksikom.  

Izrael je pozdravio odluku SAD, označivši je "hrabrom". Premijer Benjamin Netanjahu je označio Savet "pristrasnim, neprijateljskim, antiizraelskom organizacijom koja je izdala svoju misiju zaštite ljudskih prava".

Hejli je rekla da su SAD prethodno dale Savetu UN za ljudska prava više "prilika" za promene.  

Ona je optužila glavno telo UN za ljudska prava da je "hronično pristrasno protiv Izraela", dodavši da su među članicama Saveta UN države koje su optužene za kršenje ljudskih prava kao što su, kako je navela, Kina, Kuba, Venecuela i Kongo.  

"Preduzimamo ovaj korak jer nam naša posvećenost ne dozvoljava da ostanemo deo licemerne organizacije koja ismeva ljudska prava", rekla je Niki Hejli.  

Hejli je odluku Vašingtona saopštila na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, u prisustvu američkog državnog sekretara Majka Pompea, koji je rekao da nema sumnje da je Savet UN za ljudska prava ranije imao "plemenitu viziju", ali da je ta organizacija danas "loš zastupnik ljudskih prava".  

Reakcije: Razočaravajuća odluka, ali ne i iznenađujuća

Predsednik Saveta UN za ljudska prava, Slovenac Vojislav Šuc rekao je da je odluka SAD "razočaravajuća, ali ne i iznenađujuća".  

Visoki komesar UN za ljudska prava Zajd Rad el Husein naveo je na društvenoj mreži Tviter (Twitter) takođe je nazvao odluku Vašingtona "razočaravajućom", dodavši da, "s obzirom na situaciju sa ljudskim pravima u današnjem svetu", SAD treba da ulože više napora, "a ne da se povuku".  

EU je saopštila da se odlukom Trampove administracije o povlačenju iz Saveta UN za ljudska prava ugrožava uloga SAD kao pristalice demokratije u svetu.  

U saopštenju je navedeno da EU ostaje "čvrsto i pouzdano posvećena" toj organizaciji za ljudska prava sa sedištem u Ženevi.

Rusija je kritikovala odluku SAD, navodeći da to odražava jednostrani pristup Vašingtona globalnim pitanjima.

Misija Rusije pri UN je navela u saopštenju da su SAD pokušale, ali da nisu uspele da pretvore tu organizaciju u "poslušni instrument za unapredjivanje sopstvenih ciljeva i kažnjavanje zemalja koje se im se ne dopadaju".

U saopštenju se dodaje da američko kritikovanje Saveta UN za ljudska prava jer nije došlo do promena, deluje "cinično", prenela je agencija AP.

Tagovi: UN , SAD , Niki Hejli

Komentara 56

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vracarac

Hahaha....Amerikanci i ljudska prava.Nista niste ni bolji ni losiji od Rusije,Kine pa cak ni od Severne Koreje,samo se vestije skrivate,a cini mi se da je ovo uvod u to da se vise ni ne skrivate.Savet za ljudska prava kao i Savet bezbednosti ne treba vise ni da postoje jer ne rade vise ono za sta su osmisljene.

40 14

Ljuba

SAD su jedina sila na svetu koja je ulazila u sukobe da bi zastitila ljude od neodgovornih vlada. Da nisu intervenisali u Srbiji, na Kosovu ne bi bilo Albanaca.

12 37

Batina iz raja izašla

@Ljuba Stvarno, veruješ u ovo, što si napisao?

8 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo