Mirni protesti opozicije u Skoplju

Mirni protesti opozicije u Skoplju Izvor: N1

U Skoplju je počeo proces ratifikacije dogovora sa Atinom o imenu Makedonije. Većina poslanika makedonskog Sobranja odlučila je da se o sporazumu o promeni imena u Republika Severna Makedonija raspravlja po hitnom postupku. I večeras je bilo protesta opozicije, ali su oni mirni.

S jedne strane policijski kordon, s druge strane demonstranti i večeras ispred Sobranja. Iako je manje onih koji demonstriraju nego u nedelju, jednako veliki broj pripadnika policije je na ulicama kao tada, kada su demonstranti gađali kamenicama i bakljama makedonski parlament i policiju.

Zatvoren je saobraćaj u centru Skoplja, jake policijske snage su na ulicama, a demonstranti poručuju da ne prihvataju promenu imena, kao ni referendum.

Nešto više ljudi na ulici se očekuje sutra, kad bi trebalo parlament da ratifikuje sporazum.

Sve se radi bez ikakve skupštinske rasprave, po ubrzanom postupku, a kao razlog za to iz vladajuće većine navode da je to jedini način da Makedonija nastavi sa evrointegracijama, prenosi reporterka N1.

Opoziciona VMRO DPMNE se oštro protivi potpisivanju sporazuma i danas su njeni predstavnici glasali i protiv ubrzanja procedure, navodeći da u odlučivanju neće učestvovati.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je njegov prethodnik Nikola Gruevski ranije, kako tvrdi, još 2012. i 2013. godine, prihvatio promenu imena države u Gornja i Severna Makedonija za opštu upotrebu, ali da je Grčka to tada odbila.

Detalje ima reporterka N1 u Skoplju Gordana Bjeletić:

Izvor: N1

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ljovisna

Ne prihvataju referendum???E, svasta, pa mi promenismo 4imena drzave za 20 godina...

23 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo