Humanitarna kriza u Sredozemlju: Pitanje koje je podelilo EU

Oštra antiimigracijska politika Italije i pritisci populista u celoj Evropi, ponovo su postavili migrantsko pitanje visoko na evropsku agendu.

Izvor: N1

Posle više od tri godine neuspešnih pokušaja, Unija će još jednom pokušati da pronađe zajednički jezik na samitu 28. i 29. juna, ali već je jasno da će zagovornici politike "otvorenih vrata" morati da prave ustupke.

Još jedan brod koji se iz Libije uputio ka Evropi i još pet mrtvih ljudi u Sredozemnom moru. Baš u danu kada nezvanični "spasitelji" Evrope u Berlinu formulišu zajedničko rešenje za migrantsku krizu.

Pred Merkel i Makronom je težak zadatak - kako zaustaviti humanitarnu krizu a ujedno sačuvati evropsko jedinstvo. Najveći problem biće Italija - brod Akvarijus sa 629 migranata koji su Italija i Malta odbile da prime, postao je simbol neuspeha zajedničke evropske migrantske politike.

Krizu je tada okončao španski premijer koji je otvorio luke i Evropu podsetio na njene temeljne vrednosti.

"Naše društvo je solidarno i Španija će celu Evropsku Uniju pozvati na solidarnost. Ovaj problem može biti rešen samo iz evropske perspektive, zajedničkom migracijskom politikom, zajedničkom graničnom politikom, zajedničkom integracijskom politikom i politikom azila", rekao je španski premijer pedro Sančez.

Isa Madridom na svojoj strani, zagovornici politike "otvorenih vrata" moraće da vode računa i o zahtevima antiimigrantske VIšegradske grupe, ali i populistima u svom dvorištu. Oslabljena Angela Merkel suočena je sa pritiscima koalicionih partnera da pooštri politiku azila, a restriktivnije mere priprema i francusuki Senat.

"Vlade bi na krizu morale odgovorati na pravi način. Moguće je, izvodljivo je. Ne govorimo o ogromnom broju migranata koji žele da uđu u razvijene zemlje. Međutim upravo suprotno se dešava. Bogate zemlje su stvorile osećaj hitnosti, invazije, straha, a mnogi političari su to iskoristili kako bi dobili glasove. Svoje glasačko telo izgradili su na strahu. To je neodgovorno i vredno prezira", kaže Filipo Grandi, UN komesar za izbeglice.

Mađunarodne organizacije upozoravaju na humanitarnu krizu u Sredozemlju i očekivanja polažu u u sveevropski samit 28. i 29. juna - jedan od predloga o kom će se raspravljati je "kreiranje regionalne izlazne platforme", na osnovu koje će se odlučivati o zahtevima za azil migranata pre nego što stignu u Evropu.

Tagovi: migranti , EU , populizam

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Povratak Majstora

Orban najpoštenije i odmah reagovao jos pre 4 godine i svoj stav ne menja bez obzira ko ga pritiska. Gledano unazad šta je sve došlo s migrantima on je 100% bio u pravu i na vreme zaštitio svoje granice.

6 2

Pera

Za EU bi bplje bilo da napravi 10 tak migrantskih centara s južne strane Sredozemnog mors, te da tamo omogući smeštaj i potom i nekakvu radnu aktivnost za sve te ljude koji žele bolji život...

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo