Paori o gorivu: Država nas ne razume, ugrožena žetva

Najava da bi srpski poljoprivrednici jeftinije gorivo mogli da dobiju tek u septembru, naljutila je vojvođanske paore koji kažu da je takvim stavom ugrožena je predstojeća žetva. Umesto obećanja, od države traže hitnu reakciju i potpuno ukidanje naplaćivanja akciza za gorivo, inače će im cela proizvodna godina, kažu, propasti.

Izvor: N1

Umesto njiva, srpski paori ovih dana oru - drumove. Dragan Kleut, poljoprivrednik iz Stajićeva, juče je bio i u Beogradu i Novom Sadu, pokušavajući nadležnima da ukaže na to da je žito rodilo, a on novca da ga požanje - nema. Njihov odgovor bio je - jeftinije gorivo stiže, ali u septembru.

"Pšenica bi trebalo da se žanje za jedno dva, tri dana, čim vremenski uslovi dozvole, tako da smo mi već u žetvi. U septembru je jako kasno za nas, jer mi trenutno trošimo i do 300 litara goriva. Ako bude septembar mesec, mi ćemo i suncokret morati da vršimo s ovako skupom naftom i to je za nas neizdrživo", kaže Kleut.

Neizdrživo je jer je gorivo koje sad troše, trebalo da im stigne pre mesec dana, a posle žetve, već sledi priprema za sledeću setvu. Poljopivrednici kažu da je država pokazala elementarno nerazumevanje za činjenicu da to znači da paorima cela ova godina propada.

"Ministar nam je obećao neko rešenje… obećao je, javiće nam, međutim, ministar nam ništa nije javio, nije nas obavestio. To sve ide u nedogled. Mi jesmo poljoprivrednici, ali nismo nepismeni. Rekli smo ovako: u petak, eventualno subotu da se izađe u medije, da li će to biti ministar ili premijerka, i da se jednom kaže iskreno koji im je plan", rekao je Borislav Čizmaš iz udruženja Banatski paori.

Paori iz različitih udruženja ovog puta su jedinstveni i zahtevaju potpuno ukidanje akciza za gorivo. Od države, kažu, ne traže ni dinar, samo da ne plaćaju ono što ne mogu da podnesu.

Za svaki litar nafte koji potroše na njivi, srpski poljoprivrednici državi daju 56 dinara na ime akciza. Kada se, međutim, zbroje troškovi svih paora u Srbiji, novac koji daju za akcize jednak je kompletnom agrarnom budžetu države Srbije za godinu dana.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Markoci

Moje selo ima 2500 stanovnika i 330 korisnika socijalne pomoci i tudje nege... eto gde idu akcize.

3 113

Deki

Nije da ne razumeju nego nece da razumeju!

8 147

Gojkoo

Pa će da kukaju nije rast 3% kako su prvobitno zamislili jer je poljoprivreda podbacila pa je nešto niži rast. A ovo da samo akcize napune agrarni budžet je neverovatno

8 89

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo