Za koga ima, a za koga nema mesta u "ujedinjenoj opoziciji"

Da li je posle odluke demorkata da se uključe u formiranje saveza opozicija korak bliže udruživanju? I za koga tu ima, a za koga nema mesta? Ključno pitanje sada je kome su, a kome nisu prihvatljivi DSS i Dveri kao deo budućeg saveza i pitanje funkcionisanja saveza u kome postoje drastične razlike pre svega u pogledu spoljne politike.

Izvor: N1

Žuto - plave zastave podignute "za" ulazak Demokratske stranke u Savez za Srbiju i zeleno svetlo prvog čoveka demokrata da u istu organizaciju mogu DSS i Dveri. Demokratskom glasaču slabo prihvatljiv stav, Lutovac ovako obrazlaže:

"Široki savezi imaju taj smisao da se programsko - ideološke orijentacije stave po strani, da se ne insistira na razlikama, nego naprotiv na sličnostima, na onome što povezuje sve njih i to je smisao i suština svih saveza", rekao je predsednik DS Zoran Lutovac.

Kako za koga, očito. Možemo udruženi, ne i ujedinjeni, odgovara Saša Janković na pitanje da li je savez u kom su Dveri i DSS prihvatljiv Pokretu slobodnih građana.

"Budući savez drži širom raširene ruke i otvorena vrata za organizacije sa izrazito nacionalističkim i antievropskim stavovima. Mi to razumemo i možemo da sarađujemo na određenim pitanjima, kao što je borba za vodu u Zrenjaninu ili zaštita građana od represije režima sa svima koji su u opoziciji, ali ne možemo da budemo jedna jedinstvena politička organizacija sa onima koji ne dele viziju Srbije kao građanske države, a ne nacionalističke, Srbije kao evropske i moderne države", smatra predsednik PSG Saša Janković.

Ako bi se taj savez borio za fer medijske i izborne uslove, u njemu sebe vidi i DSS. Ako bi pak bio politički - predsednik te stranke i sam priznaje da bi spajanje evrofila i antievropljana bilo teško. 

"Ja mislim da treba ukrupnjavati opoziciju, ali ne po svaku cenu. Imate nešto što je politika, što je ideologija, što je vizija jedne stranke i DSS je tu uvek imao čistu viziju, ideologiju i čistu političku platformu i nećemo je prljati i kaljati zarad nekakvih koalicija, ovakvih ili onakvih", poručuje predsednik DSS-a Miloš Jovanović.

Dveri, s druge strane, imaju, kako kažu, crvenu liniju - sarađivaće sa svima koji se protive potpisivanju pravno-obavezujućeg sporazuma sa Kosovom. Buduće članice Saveza, sagovornica N1 zato pita šta im je tačno cilj, osim da promene vlast?

"Nije meni dovoljno, kao recimo glasaču demokratske opcije, da ode Aleksandar Vučić. Mene interesuje šta će biti posle? Da li mi idemo u EU ili u savez sa Rusijom? Da li smo antifašistički ili ćemo da preispitujemo ulogu Milana Nedića i Dimitrija Ljotića?", pita urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović.

Inicijator Saveza za Srbiju o svemu ćuti. Dragan Đilas poručuje da nema šta novo da kaže i da će govoriti tek kad, kako kaže, ujedini celu opoziciju.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

RMN

Ubeđen sam, da je za ovu zemlju, daleko najvažnije, izgradnja institucija sistema, koje je ovaj režim, totalno razorio... Bez institucija sistema, nema napretka niti normalnog života građana... Lako će posle, svako moći da vodi svoju politiku, pa ko dobije veću podršku, neka upravlja...

11 275

Dejan

DSS? Možda eventualno, ali bi bilo bolje bez njih. Dveri? Definitivno ne sa njima.

7 4

Krupna Riba Kapitalac

Svi se moraju udružiti ili ova država propade bez jake opozicije. Lakše je boriti se kad vas ima više,a i neće vam se niko podsmevati. Posle možete u borbu za vlast.

55 158

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo