Srbija daje 7,2 miliona evra za namensku industriju u RS

Srbija daje 7,2 miliona evra za namensku industriju u RS Izvor: Tanjug MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DARIMIR BANDA

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u Banjaluci da je Srbija obezbedila 850 miliona dinara (oko 7,2 miliona evra) za preduzeća namenske industrije Republike Srpske.

"To se odnosi na remont naših tenkovskih motora, avionskih motora i evo sada sporazum sa 'Kosmosom'", rekao je Vulin nakon što je u Banjaluci potpisan ugovor prema kojem će preduzeće "Kosmos" u narednom periodu remontovati PVO sisteme Srbije.

Ugovor su potpisali predstavnici banjalučkog "Kosmosa", preduzeća "Jugoimport SDPR" iz Srbije i Ministarstva odbrane Srbije.

Vulin je posle sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom rekao da su novac za "Kosmos", kao i ostala sredstva za namensku industriju u RS obezbeđena "u skadu sa naređenjima vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića" i Vučićevog dogovora sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Prema njegovim rečima, "dok god je Vučić na čelu Srbije, RS može računati na njenu punu podršku, kao i na to da će ekonomski, politički i diplomatski kapaciteti Srbije uvek biti na raspolaganju Srpskoj, njenom rukovodstvu i narodu".

"'Kosmos' može da računa na 100 miliona dinara (oko 847.000 evra) od Ministarstva odbrane. Ovaj sporazum smo dugo radili, ali je on ubrzan nakon sastanka dva predsednika", kazao je Vulin.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da postoji dobra saradnja namenske industrije u RS sa u Srbiji, dodavši da je današnji sporazum o remontu raketnih sistema između "Kosmos" iz Banjaluke i "Јugoimport SDPR" iz Beograda rezultat te saradnje.

"Cilj nam je da pokušamo da podignemo onaj deo industrije koji je znanto devastiran intervencijom međunarodnog faktora, koji je doveo do toga da se napravi potpuni debalans u BiH. Tako je u Federaciji BiH ostalo šest veoma funkcionalnih fabrika oružja i municije, a u Srpskoj je to sve devastirano", naglasio je Dodik.

Prema jegovim rečima, RS pokušava da iz čisto komercijalnih razloga podigne namensku proizvodnju na viši nivo.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sone

Kako se čašćavaju kao da im to nasledstvo od tetke

4 268

Dragan

Ajd malo urgiraj kod predsednika da date malo za zemljoradnike za ove ljude koji su pogodjeni nevremenom a malo iza nas da se smanje akcize za gorivo

53 146

SVesna

Ma, sram ih bilo! Nasim novcem se razmecu, a ovde jad i beda. Vracajte vise nase penzije.

70 177

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo