Obeležena 75. godišnjica bitke na Sutjesci

Obeležena 75. godišnjica bitke na Sutjesci Izvor: Anadolija

Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata BiH i Savez udruženja boraca NOR-a Crne Gore organizovali su na Tjentištu akademiju "Barjak časti i slobode", tokom koje su evocirana sećanja na Petu neprijateljsku ofanzivu i herojski proboj partizana kroz obruč višestruko brojnijeg neprijatelja pre 75 godina, u Drugom svetskom ratu.

Kraj spomen-kosturnice u kojoj počiva 3.301 od više od 7.000 partizana poginulih tokom maja i juna 1943. godine, položeni su venci, odata počast i dato obećanje da njihova žrtva neće biti zaboravljena.

Predsednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš rekao je da se ceo region postepeno vraća tekovinama antifašizma.

"Ponovno buđenje fašizma i revizionističke politike pojedinih država na Balkanu, koje vraćaju ustaštvo, četništvo i sve one poražene snage, izazov su za snage antifašističke koalicije. Iz tog razloga, ovakve godišnjice, a to su časna bitka na Neretvi, Sutjesci, zasedanja AVNOJ-a, ZAVNOBiH-a, u suštini su poziv da se ponovo ujedinimo oko zajedničkog cilja, a to je njegovanje vrednosti antifašističke borbe", rekao je Nakaš.

Na najmasovniji skup na Tjentištu nakon rata u BiH došli su antifašisti iz skoro svih bivših jugoslovenskih republika.

"Crna Gora neguje revolucionarne tradicije, i zvanična državna politika i svi mi sa pijetetom se odnosimo prema bici na Sutjesci, prema 3.000 i nešto poginulih boraca i na svaku proslavu dođemo preko Udruženja antifašista i boraca NOR-a iz Plužina", rekao je Milinko Ćuković iz Plužina u Crnoj Gori.

Nepoštovanje žrtava, bez kojih ne bi bilo ni današnjih država, najveća je sramota ovdašnjih političara, poručio je saborski poslanik iz Hrvatske Ranko Ostojić.

"Hiljade koje su poginule ovde, iz svih krajeva bivše zemlje, a posebno mojih Dalmatinaca, zaslužuju pravu počast. Razlog zašto svake godine dolazim na Sutjesku je, ne samo radi naših mrtvih koji su tu, već i zato treba da se setimo da slobode ne bi bilo bez njih. Njihova je sramota što nisu ni cveće doneli ovdje, a kamoli da budu pokrovitelji", rekao je Ostojić.

Alen Selimović iz Goražda izrazio je očekivanje da će se godišnjica bitke na Sutjesci, ali i mnoge druge, zajednički proslavljati.

"Bez obzira na sve, ne mogu odvojiti istoriju, pobedu nad fašizmom, pobedu antifašizma nad mrakom. A, mrak se i sada nadvio nad celim Balkanom", rekao je Selimović.

Cilj nemačke ofanzive "Švarc" na Sutjesci 1943. bio je potpuno slamanje partizanskih jedinica na čelu sa Josipom Brozom Titom, koje su tek izašle iz bitke na Neretvi, još jedne poznate epizode partizanskog pokreta iz Drugog svetskog rata.

Više od 120.000 nemačkih i italijanskih vojnika, i ustaša, u obruču je mesec dana držalo oko 18.000 partizana i par hiljada ranjenika i teških bolesnika. Njihov proboj sa Tjentišta mnogi smatraju čudom, a bitku na Sutjesci odlučnom bitkom Drugog svetskog rata.

Monumentalni spomenik u kompleksu Nacionalnog parka Tjentište, posvećen učesnicima bitke na Sutjesci, izgrađen je 1971. godine.

Ovaj rad akademskog vajara Miodraga Živkovića ugrožen je aktiviranjem velikog klizišta u februaru ove godine.

Iz Nacionalnog parka Sutjeska su kazali da bi ubrzo trebali početi sanacioni radovi, za koje će biti izdvojeno blizu dva miliona maraka, nakon čega će biti rešen sistem odvodnje površinskih voda, plato ispred spomenika i spomen-kosturnice biti popločan novim granitnim pločama, a biće izgrađeno i novo pristupno stepenište, čiji je jedan krak uništen pokretanjem klizišta.

Komentara 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Oficir Oficir

Slava im!!! Pravi heroji!!!

10 0

ДР

Питам, како њихова жртва неће бити заборављена када је то учињено 1991 и 1992 године!???

12 1

Djorgo

Slava herojima.

32 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo