Demonstranti u Skoplju gađali Sobranje, oterani šok-bombama

Demonstranti u Skoplju gađali Sobranje, oterani šok-bombama Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Specijalna jedinica makedonske policije je večeras šok-bombama i suzavcem rasterala učesnike protesta protiv potpisanog sporazuma o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko naziva Makedonije.

Protest, organizovan preko društvenih mreža, eskalirao je kada je deo demonstranata koju se okupili u centru Skoplja, ispred Sobranja Makedonije, počeo da baca kamenje i navijačke baklje, pokušavši da probije policijski kordon.  

Mediji su preneli da se na poziv navijačke grupe "Komiti" odazvao "manji broj građana" koji su uzvikivali da "ne daju ime Makedonije" i pevali patriotske pesme, tražeći i "Vešala za Zaeva" - predsednika Vlade.  

Na protestu su bili i članovi rukovodstva male, nedavno osnovane stranke "Glas za Makedoniju" i predsednik udruženja "Svetski makedonski kongres" Todor Petrov.  

Najveća opoziciona partija u Makedoniji, VMRO DPMNE, organizovala je u Bitolju, ranije danas, protestni marš protiv potpisivanja sporazuma.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikos Kocijas i Nikola Dimitroiv su danas na pograničnom jezeru Prespi potpisali dogovor o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva i o strteškom partnerstvu dve susedne zemlje.  

Tim dogovorom je predviđeno da Makedonija promeni ustavni naziv u "Republika Severna Makedonija", uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.  

Sporazum čijem su potpisivanju prisutvovala dvojica premijera - Zoran Zaev i Aleksis Cipras, pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima i Rusija.

Dimitrov: Pišemo istoriju i otvaramo vrata budućnosti

Istorijski sporazum Skoplje-Atina o promeni naziva Makedonije predstavlja "veliki proboj za Balkan" i njegovu evropsku budućnost, ocenio je šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov.

"Danas pišemo istoriju i otvaramo vrata našoj budućnosti", rekao je Dimitrov za Frans pres nekoliko sati pošto je sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom potpisao sporazum.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neocortex

Bitnija im iluzija o makedonizmu nego rešenje da se konačno pomire sa Grčkom, Bugarskom i Srbijom.

3 2

Zaklina

Ovo ko Amerika!!sever protiv juga😂😂

6 9

Uros

Cuvajte Zorana Zaeva, da ne prodje kao nas Zoran Djindjic. Cim se u ruskoj interesnoj zoni pojavi civek koji hoce da oslobodi zemlju ruskog uticaja i da je izvuce iz ruskog mulja oni ga na sve nacine prvo sikaniraju a posle i...

28 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo