Nevreme i u Čačku – poplavljene ulice, voda u podrumima

Nevreme i u Čačku – poplavljene ulice, voda u podrumima Izvor: Tanjug/screenshot

Jaka kiša zahvatila je tokom popodneva šire gradsko područje Čačka, a najviše padavina bilo je u najužem gradskom jezgru. Umesto prognoziranih deset litara za tri sata, palo je više od trideset litara kiše po kvadratnom metru za sat vremena.

Veća količina vode zadržala se na ulicama, a poplavljeni su i sutereni i podrumske prostorije kuća i stambenih zgrada, koji su na nižim kotama.

Građani čiste poplavljene prostorije i izbacuju vodu iz podruma i suterena. Na terenu su ekipe svih javno komunalnih preduzeća, gradskog štaba za vanredne situacije i gradske uprave. Zbog vode koja je ušla u jednu od trafostanica, pojedini delovi grada bili su bez električne energije oko sat vremena.

Izvor: Youtube/Glas Zapadne Srbije

"Očekuju nas tek aktivnosti na ispumpavanju vode iz podrumskih i suterenskih prostorija, nakon toga isušivanje tih prostorija i dezinfekcija, to su aktivnosti koje će krenuti već od sutrašnjeg dana", kaže Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

On je rekao da građani mogu da prijave štetu na broj telefona 032/309075, kako bi se napravila dinamika aktivnosti i krenulo sa raščićavanjem terena.

Inače, zbog bujičnih poplava u opštini Petrovac na Mlavi i u 11 sela na teritoriji opštine Aleksinac, proglašena je vanredna situacija. Stanje se polako normalizuje, ali su štete velike.

Tagovi: nevreme , poplava , Čačak

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Šio Mi Ga Djura

Ima li neko objašnjenje za ove potope čim padnu malo jače kiše... Ili pre kiša nije ni padala, ili danas nešto nije normalno sa vremenom, sa nama?!

76 3

Stteva

Komentar ispod tvog sada mog ti je sve objasnio.Svega ima ali se stvarno vreme malo promenilo.Mnogo kise za malo vremena nije bilo tako cesto u istoriji.

5 2

Rigor mortis

I? Šta smo naučili u protekla tri dana u vezi sa poplavama u urbanim sredinama? Užice, Požarevac (jedna žrtva), naselje Veljko Vlahović u Beogradu, Čačak.... Atmosferska kanalizacija je, u većini slučajeva zapušena i ne može da primi količinu vode koja se sliva u nju, drugim rečima - ne održava se. Atmosferska kanalizacija ne može više da primi toliku količinu vode, zato što je vršena neplanska urbanizacija, uglavnom divlja gradnja je u pitanju. Urbanizacija (asfalt i beton) "kradu" zelene površine, zemlju, koja je prirodni upijač kiše. Sva ta voda, koju bi zemlja upila, sada betonom i asfaltom "klizi" u atmosfersku kanalizaciju, koja je dimenzionisana i napravljena u nekim drugim vremenima za neke druge uslove kojisu tada vladali. Zaključak: ovakvih mikro poplava u urbanim sredinamaće da bude sve više i više, dok se ne prošire kapaciteti recipijenta koji će da primi svu tu količinu vode koja stiže sa asfalta i betona. Do tada podrumske i prizemne prostorije biće ugrožene i vlasnicima takvih objekata mogu da preporučim da ozbiljno počnu da razmišljaju o osiguranju lične imovine.

153 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo