Brnabić: Srbija postigla napredak u vladavini prava

Brnabić: Srbija postigla napredak u vladavini prava Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija postigla veliki napredak u vladavini prava, navodeći da su poglavlja 23. i 24 koja se odnose na tu oblast među najtežim na putu evropskih integracija.

Brnabić je rekla na sastanku sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima članica Unije da je želela otvoren razgovor o tome šta je Srbija do sada uradila.

"Moje mišljenje i viđenje je da je puno urađeno. To su kompleksne reforme koje idu svojim tokom. Srbija i Vlada nisu želeli da žure i da na uštrb kvaliteta idemo sa usvajanjem nekih zakona", kazala je ona.

Govoreći o procesu ustavnih reformi, Brnabić je rekla da je Srbija želela široku javnu raspravu koja je trajala više od devet meseci, a koja će biti nastavljena posle mišljenja Venecijanske komisije o predlogu ustavnih reformi, kako bi se imali najkvalitetniji i najinkluzivniji proces koji je doveo do ustavnih promena.

 Vlada Srbije je 13. aprila poslala Venecijanskoj komisiji predlog ustavnih amandmana, kazala je ona, dodajući da se sledeće nedelje očekuju prve komentare.

Brnabić je kazala da će se sledeći ovakav sastanak održati u oktobru, navodeći da je to koristan format razgovora i za Srbiju i za EU.

Kako je navela, na sastanku se razgovaralo o reformi sudstva, medijskog strategiji, osnovnim i pravima nacionalnih manjina.

Fabrici: Vladavina prava ključna za ulazak u EU

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici izjavio je posle sastanka da je vladavina prava ključna za Srbiju u procesu evropskih integracija.

Fabrici je rekao da je današnji sastanak sa premijerkom i ambasadorima svih zemalja članica EU bio konstruktivan i veoma plodonosan, s fokusom na vladavini prava, odnosno na poglavlja 23. i 24.

On je pohvalio spremnost vlade i premijerke Ane Brnabić da razgovara o tim pitanjima.

Komentara 124

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ljiljana

Kad se to desilo?

24 1

Pola bureka

Preksinoc kad je grmelo.

7 0

NeukroćenaGoropad

"Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija postigla veliki napredak u vladavini prava!"(STVARNO???) - jun mesec 2018. Dakle Njuz.net može da prenese ceo tekst u celosti, to je ono kad od muke možeš samo da se nasmeješ.

49 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo