Kuburović: Stepen prava Roma u Srbiji viši nego u regionu

Kuburović: Stepen prava Roma u Srbiji viši nego u regionu Izvor: N1
(arhiva)

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i predstavnici Svetske organizacije Roma (SRO) Jovan Damjanović i Bajram Haliti ocenili su u Beogradu da je stepen poštovanja prava romske zajednice u Srbiji "dosta viši" u odnosu na zemlje u regionu i mnoge države u Evropskoj uniji.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva pravde, Kuburović je razgovarala s predsednikom i sekretarom SRO o unapređenju položaja romske zajednice u Srbiji i jačanju prava nacionalih manjina u skladu sa Akcionim planom za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU, u čijem sprovođenju je potrebno aktivnije prisustvo predstavnika Roma.

Predstavnici SRO su naveli da pripadnici romske zajednice probleme žele da rešavaju u institucijama države i da je potrebno veće prisustvo predstavnika Roma u organima javne uprave. Na sastanku je ocenjeno i da je potrebno da romski advokati i predstavnici SRO posećuju pripadnike romskog naroda koji izdržavaju kaznu u zatvorima u Srbiji, kao i potreba za besplatnom pravnom pomoći.

Nela Kuburović je izrazila nadu da će uskoro biti postignut kompromis između civilnog sektora i advokature u vezi s Nacrtom zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, čiji je cilj da svim građanima Srbije omogući jednak pristup pravdi.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

SINIŠA

Čeda,Vulin,Gašić,Diković...,gde obespravljeni ovde su najjači

6 0

Marko

Ako je to tako kao što ministarka kaže, zašto su kartonska naselja tik uz stambene blokove moguća?Zašto se ti ljudi ne stave na socijalne liste, koje ste obećali, i ne napravite socijalne stanove za te ljude kao za one sa Kosova?Ne vi to nećete, vi lažete, samo zato što imate podršku polupismenog i nepismenog sloja građana Srbije.h

5 0

Lena

Ministarki to juce rekli savjetnici I njoj se dopalo a sta je pistons -pa koga to uopste zanima

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo