Ajnštajnovi dnevnici otkrili nepoznatu rasističku crtu

Ajnštajnovi dnevnici otkrili nepoznatu rasističku crtu Izvor: Wikimedia Commons

Privatni dnevnici Alberta Ajnštajna sa putovanja po Aziji i Bliskom istoku od oktobra 1922. do marta 1923.godine otkrili su njegovu ranije nepoznatu rasističku stranu, prenose izraelski mediji. Čuveni fizičar zapisao je svoje misli koje pokazuju ksenofobičan odnos prema mnogim narodima koje je sreo na putovanju, a posebno prema Kinezima.

Ajnštajn ih je nazvao "vrednim, prljavim, glupim narodom", uporedvši ih s robotima, objavio je britanski Gardijan.

Istraživači su rekli da su bili šokirani tim otkrićem, posebno zato što je Ajnštajn kasnije bio poznat po svojoj humanosti i podršci borbi za građanska prava u SAD.

Godine 1956. je u jednom govoru označio rasizam kao "bolest belih ljudi", najavivši da ne namerava da ćuti o tome.

Ranih dvadesetih godina poveo je svoju tadašnju ženu Elzu Ajnštajn na dugo putovanje.

Posetili su Honkgkog i Singapur, dva puta nakratko bili u Kini i šest nedelja boravili u Japanu, gde je Ajštajn držao predavanja. Takođe su proveli 12 dana u tadašnjoj Palestini pod britanskim mandatom.

Dnevnike sa putovanja po Dalekom istoku, Palestini i Španiji 1922-1923 (The Travel Diaries of Albert Einstein: The Far East, Palestine, and Spain, 1922-1923) nedavno je objavio Princeton University Press.

"Oni su neka vrsta kontrasta javnom imidžu velike humanitarne ikone. Mislim da je prilično šokantno čitati ih i porediti s njegovim javnim izjavama", izjavio je prevodilac dnevnika sa originalnog nemačkog na engleski Zeev Rozenkranc, dodavši da nisu bili namenjeni izdavanju.

Ajštajn je čak i za kinesku decu napisao da "izgledaju glupa i bez duha".

"Bilo bi šteta da Kinezi istisnu sve druge rase. Za one poput nas sama pomisao na to je neizrecivo turobna", ocenio je Ajnštajn, prenosi britanski list.

Međutim, odnos prema drugim azijskim narodima bio je drugačiji. Ajnštajn je mnogo više bio impresioniran Japancima, označivši ih kao "nerazmetljive, pristojne, sve u svemu jako dopadljive".

Roznekranc je izjavio da iako su pogledi poput Ajštajnovih u to vreme preovladjujući, ipak nisu bili univerzalni.

Doduše, Ajnštajn je to napisao mnogo pre nego što je video do čega rasizam može da dovede u nacističkoj Nemačkoj i pre nego što je iskusio rasizam protiv Afroamerikanca u SAD, gde se preselio 1933. godine.

Tridesetak godina nakon putovanja u Aziju njegova supruga je zapisala u dnevnicima da je odbio ponudu da postane predsednik Izraela.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Harry Truman

Ovaj svet definitivno ide u levičarsko ludilo !!!

1 0

Č

" Istraživači su rekli da su bili šokirani tim otkrićem, posebno zato što je Ajnštajn kasnije bio poznat po svojoj humanosti " Pa nije isto biti u fotelji i biti humanitarac i kretati se među tim narodom i videti ih uživo i biti sa njima u kontaktu.

3 0

pop

Kako je mogao "...1956 je izjavio..." (citat iz članka) kad je čovek umro 1956 godine? Mislim da to baca sumnju na ceo članak i njegovu tačnost.

11 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo