Mas: Nemačka će lobirati za članstvo Makedonije u NATO i EU

Mas: Nemačka će lobirati za članstvo Makedonije u NATO i EU Izvor: N1

Nemačka će "gurati" Makedoniju ka članstvu u NATO i EU, izjavio je u Berlinu nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Mas je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom diplomatije Makedonije Nikolom Dimitrovom, preneli su makedonski mediji.

"Građani Makedonije će prihvatiti novo rešenje za ime postignuto sa Grčkom. Nemačka će u međuvremenu ubediti svoje prijatelje iz Holandije i Francuske da ne stoje na putu Makedonije ka dobijanju datuma za pregovore o članstvu u EU na predstojećem samitu, kao i poziva za članstvo u NATO", rekao je Mas.

Kako je istakao, to će biti veoma važan signal da ono što je postigla Makedonija u ispunjavanju kriterijuma i u procesu reformi zaslužuje priznanje.

"Nadam se da će odluke koje će se donositi u budućnosti u vezi sa EU i NATO biti važan signal za građane vaše zemlje i da će se ići u pravcu evropskih perspektiva. Ne želimo da neke druge snage ostvaruju svoje planove u vašem regionu", rekao je Dimitrovu šef nemačke diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov je rekao da je motiv celog procesa pregovora, osim prijateljstva sa Grčkom, bilo članstvo u EU i NATO.

Prema njegovim rečima, politička odluka Evropskog saveta u junu i poziv za članstvo u NATO (u julu) značiće da će "kompromis koji je postignut biti vidljiv za obe strane".

"Makedonija živi istorijske dane, nedelje i mesece, alli smo na dobrom putu da zatvorimo jedan spor... koji nas je zaključao u čekaonicu u kojoj smo mnogo godina proveli, od 2005. od kada smo kandidat za članstvo u EU", rekao je Dimitrov.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Soko

Ulaskom Makedonije u EU i NATO ce otvoriti kapije ljudima da beze, ostalo ce uglavmom sve ostati isto.

4 6

Opaki

Tek nakon 10 godina u uniji može da se "beži".

4 1

zahvaljujuci zardjalim kasikama

Lepo, Srbija ce onda postati crna rupa na karti Evrope, najgora u svakom pogledu i zadnja po svemu u Evropi, opustosena i unistena...

10 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo