Han: Reakcija Ivanova na sporazum neprikladna

Han: Reakcija Ivanova na sporazum neprikladna Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je da je neprikladno da šef države odbija da razgovara sa premijerom i šefom diplomatije i pozvao makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da preuzme odgovornost.

Ivanov je juče napustio sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom koji su došli da ga informišu o sporazumu Atine i Skoplja. On je rekao da neće potpisati sporazum koji je štetan po zemlju.

"Mislim da su premijer i ministar spoljnih poslova u potpunosti poštovali ustavne smernice i mogu samo da pozovem predsednika da hitno preuzme odgovornost. To nije stvar prihvatanja, u demokratiji se očekuje da ljudi razgovaraju i slušaju jedni druge... Predsednik, neposredno izabran, ima poseban položaj i odgovornost i trebalo bi da bude svestan toga...", rekao je Han u intervjuu makedonskoj agenciji MIA.

Upitan da prokomentariše stav makedonske opozicije koja je najavila da će se na referendumu usprotiviti sporazumu, Han je rekao da taj sporazum treba pažljivo proučiti i pozvao opoziciju da razgovara sa Vladom.

"Treba razgovarati s Vladom, jer je reč o temi od nacionalnog interesa koja neposredno utiče na budućnost zemlje i njenu evroatlantsku perspektivu. Nije bila mala prepreka, bila je planina i sada je uklonjena", dodao je.

Han je rekao da "svi treba da budu svesni istorijske dimenzije i dugoročnog uticaja" postignutog sporazuma na "razvoj zemlje i životnih uslova i mogućnosti za građane".

U intervjuu agenciji MIA evropski komesar za proširenje izrazio je očekivanje da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora sa EU.

"Ukoliko ovo sada bude potpisano i dogovoreno, to će uticati na zaključke Saveta EU", rekao je.

Borisov i Zaharijeva otkazali sastanke s predsednikom Makedonije

Premijer Bugarske Bojko Borisov i ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva otkazali su sastanke s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim koji je u zvaničnoj poseti Sofiji.

Razlog za to je, prema bugarskim medijima, odluka Ivanova da prekine jučerašni susret s premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, na kojem su mu predali dogovor s Grčkom za rešenje spora oko imena i odbijanja da podrži taj dokument.

Bugarska vlada je objasnila da ne želi da se meša u unutrašnje stvari suseda, ističući da je njena pozicija principijelno jasna, kao i cele međunarodne zajednice, a da je jasna i pozicija predsednika Makedonije.

"Bugarska vlada ne vidi razlog da bude iskorišćena za untrašnje političke debate u Skoplju. Ključno za budući razvoj naše susedne države je integracija u EU i NATO i to ne sme da se dovodi u pitanje", rečeno je agenciji BGNES u bugarskom ministarstvu spoljnih poslova.

Ivanov, koji se danas u Sofiji sreo s predsednikom Bugarske Rumenom Radevim, trebalo je ima sastanke i s Borisovim i Zaharijevom, na kojima se, prema BGNES, očekivalo da će se razgovarati o rešenju spora oko imena s Grčkom.

Radev: Bugarska podržava dogovor Makedonije sa Grčkom, ali je zabrinuta zbog eskalacije

Bugarska je zabrinuta zbog eskalacije u Makedoniji u vezi sa dogovorom oko novog imena države, izjavio je bugarski premijer Rumen Radev nakon sastanka sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim.

Kako prenosi makedonska agencija MIA, Radev je na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvao Ivanova da ne bude samo učesnik, već da predvodi dijalog među instuticijama u Makedoniji, jer je to važan uslov za postizanje strateških proriteta – članstva u EU i u NATO. 

"Bugarska prihvata dogovor Makedonije i Grčke o imenu, posebno jer će da odstrani prepreke na putu Makedonija ka EU I NATO", rekao je Radev. 

Bugarska podrška dogovoru za novo složeno ime Makedonije, prema njegovim rečima, povezana je sa striktnim poštovanjem dogovora koje Skoplje i Atina imaju sa Sofijom. 

Izvor: Reuters

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Todor

Posle raspada SFRJ , BJRM je postala obična bugarska marioneta . Kada treba doneti neku važnu odluku ide se po mišljenje u Sofiju.

6 8

Мраз

Господине Хан,чистите своје прљаво смеће у свом дворишту.Пустите народе да решавају своје проблеме,ваше силеџијство им је најмање потребно.

16 5

Blagoje

Samo kad je Han prikladan!

9 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo