KFOR: Za formiranje vojske Kosova treba bar deset godina

KFOR: Za formiranje vojske Kosova treba bar deset godina Izvor: N1

Komandant KFOR-a, italijanski general Salvatore Kuoči je večeras ocenio da treba još mnogo posla i osposobljavanja kako bi se formirala Vojska Kosova.

"To je duga priča. Nije nešto što može da se ostvari za jedan dan ili usvajanjem jednog zakona. U svakom slučaju, kada se donese odluka ona će zahtevati najmanje deset godina da se obezbedi vojska. Imati vojsku nije samo pitanje tranzicije ili transformacije. To je pitanje opreme, osposbljavanja, obnove tih sposobnosti", kazao je Kuoči za prištinsku televiziju KTV.

On je rekao da su prupadnici Bezbednosnih snaga Kosova stvarno sposobni i da je video vrlo malo snaga koje mogu da učinine ono što oni mogu.

"To znači da oni imaju želju da budu profesionalci i to je vrlo dobro. Osobljavanje za vojsku je nešto sasvim drugo. To podrazume više teškoća, podrazumeva više novca, budžet treba da bude drugačiji i to takođe podrazumeva druge sposobnosti, naoružanje i druge stvari koje su veoma skupe. To nije samo pitanje odluke već dugoročan proces koji će trajati deset godina", kazao je komandant KFOR-a.

On je dodao da KFOR podržava ustavne promene kao neophodnost za novi mandat BSK.

"Mi podržavamo ustavne promene, transformaciju ili tranziciju koju treba izvršiti na osnovu ustavnih promena. To znači da to bude proces prihvatljiv za sve strane, uključujući i manjine. To je razlog zašto NATO podržava ustavne promene. Ako ne bude tako, stav NATO-a će biti razmatran na najvišim instancama saveza", zaključio je general Kuoči.

Tagovi: Kosovo , vojska kosova , Kfor

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Virtual Zeep

Komentar je dovoljan da napravimo veliki problem u UN. Ako to ne uradimo znači da nismo zainteresovani za KiM (kako Rusi misle) ili da su naši pretstavnici to i dogivorili (najverovatnije). A narod spava omamljen...

33 0

Pera

Za formiranje vojske "Kosova", potrebno je da "Kosovo" bude drzava, sto nije. Samo okupirani deo Srbije!

6 2

Mihajlo

Mora da se plati osiromašeni uranijum! Bombe nisu za džabe!

15 143

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo