Nemački šef diplomatije: Evropa mora da bude protivteža SAD

Nemački šef diplomatije: Evropa mora da bude protivteža SAD Izvor: Shutterstock

Trampova egoistična politika 'Amerika prva', ruski napadi na međunarodno pravo i državni suverenitet i ekspanzija gigantske Kine: svetski poredak na kakav smo bili navikli više ne postoji, rekao je nemački šef diplomatije Hajlo Mas i naglasio da Evropa mora da pronađe "novu ravnotežu" u odnosu sa Sjedinjenim Američkim Državama, i njenu politiku.

To su izazovi poput napuštanja klimatskog sporazuma iz Pariza i nuklearnog dogovora s Iranom, pretnje sankcijama evropskim partnerima, kao i protekcionizam.

"Mi Evropljani moramo delovati kao savestan protivteg kad SAD prekorači crvenu liniju", istakao je nemački ministar u govoru u Berlinu o budućoj nemačkoj evropskoj politici.

Mas je u govoru dao, dosada najsnažniji signal, da Nemačka svoje 70 godina dugo prijateljstvo sa SAD više ne vidi kao bezuslovno.

Kao izazove za Evropu naveo je, uz SAD, i Rusiju i Kinu.

"Trampova egoistična politika 'Amerika prva', ruski napadi na međunarodno pravo i državni suverenitet i ekspanzija gigantske Kine: svetski poredak na kakav smo bili navikli više ne postoji", naglasio je Mas.

"Kada američka vlada agresivno preispituje naše vrednosti i interese moramo delovati čvršće", istakao je

Mas smatra da Evropska unija treba da osmisli i strategiju za sve snažniju ekonomsku i političku ulogu Kine.

On je podržao francuski predlog stvaranja evropskih snaga za vojne intervencije i istakao da u njih treba pozvati i Veliku Britaniju, čak i nakon što napusti EU.

Mas smatra da postoje sve veći znaci britanske nervoze zbog izolacije u nesigurnom međunarodnom okruženju, ali kaže da ne vidi znake da će London ponovno razmotriti svoju odluku o napuštanju bloka.

"Mislim da su Britanci shvatili ... da se SAD menja, nisu više bliski kao pre... A sad više neće biti ni članovi EU", prenose agencije.

Tagovi: SAD , EU , Nemačka

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Evropa

Evropa treba sve bez carina da uvozi iz Amerike a carine na robu iz Nemačke. To je i ovako nisu pravili evropljani nego.sirijci, pakistanci, iračani i drugi. Nemacka nema više pravo na Evropu. Evropski narodi pocinju da se oslobadjaju diktature Brisel-Merkel.

5 1

Krupna Riba Kapitalac

Ha,ha. Neko je zaboravio zbog čega je nastala EU i oiri. Pa da bi Evropa mogla da perira dolaru i SADu. Oćete NATO,a gazda je,zna se.

3 0

dzingis

doktrina "prvo amerika" ima smisla ako znači odustajanje od Amerike kao Imperije. Lepo bi bilo videti tako moćnu državu i ekonomiju kako GLEDA SVOJA POSLA, tj ne meša se u sve i svašta.

15 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo